Lifeblad

Twee maanden lang kijk ik er met veel verlangen naar uit. Dan komt ie op de eerste zaterdag na die tweede maand. Soms de vrijdag ervoor: een fijne verrassing. Meestal is hij een week later: een teleurstelling. Als hij er dan is, lees ik hem van achteren naar voren. Het allerbelangrijkst vind ik de plaatjes, die bestudeer ik uitvoerig. Sommige foto’s benaderen de status van uitnemendheid.

Een plaatje van mijn hand in DB is altijd een eer en stemt mij verheugd. Vroeger waren alle plaatjes nieuw en zag je ze voor het eerst. Tegenwoordig heb je ze (bijna) allemaal al gezien op het o zo snelle internet, tot grote ergernis van Rene. De artikelen lees ik nooit, tenzij het een heel kort artikel is. Zo zal ik nooit een determinatiegoeroe worden, maar een fotograaf neem je dat niet kwalijk. Artikelen over grote meeuwen vullen vaak het gehele blad. Deze artikelen lees ik natuurlijk al helemaal NIET, net als de meeste (of alle?) lezers.

De makers van DB ga ik de volgende suggesties meegeven:

  • STOP met artikelen over grote meeuwen!
  • Schrijf bij de fotobijschriften iets over het kleed van de vogel, of een andere interessante opmerking. Ik zie dat in Birding World en dat lees ik dan weer wel! • Verander ‘Varia’ naar leuke Europese soorten zoals Woudaap, Sneeuwuil, Nachtzwaluw, enz. in plaats van exotische soorten die ik nooit zal ontmoeten.
  • De foto’s van de vogels op de Azoren mogen er van mij uit (in ruil voor Hollandse beauty’s), die vogels zitten daar nu eenmaal met dozijnen tegelijk.
  • Plaats eens een artikel over de herkenning van Witstuitbarmsijzen en graag een artikel over de herkenning van grote valken. Wij, Hollandse vogelaars, kunnen deze vogels simpelweg niet herkennen.
  • De mystery bird is voor mij veel te moeilijk. Op een enkele keer na, zit ik er altijd naast. De enkele keer dat ik hem goed heb, heb ik de foto zelf gemaakt.
  • Maak het blad wat persoonlijker door een boeiend interview met een prominent of een spannende vogelaar (dit idee pik ik van Sovon Nieuws, Guus is gestopt).
  • Als bij een foto per abuis een onjuiste fotograaf is vermeld, herplaats dan de foto (desnoods op postzegelformaat) bij de rectificatie. Op de huidige wijze heeft het corrigendum geen zin, zelfs ik lees het niet.

Als het nu lijkt dat ik ontevreden ben over ons aller DB, dan heb je me niet goed begrepen. Het is niet voor niets mijn lifeblad!

Hulde aan de makers, die er zonder ook maar 1 eurocent aan te verdienen veel tijd in stoppen. Vele avonden gaan er in zitten om vervolgens als dank kritiek te ontvangen (van de stuurlui in het veld, uh ik bedoel op het pad!). Ga er maar eens aan staan om zes keer per jaar zo’n mooi en inspirerend blad te maken en dat jaar in jaar uit.

Makers: vergeet mijn suggesties. Laat het blad zoals het is, inclusief de grote meeuwen. Hulde aan de makers! Ga zo door! Nog jaren…