De (r)apen zijn gaar

No English text available. Click here for my English articles.

Mijn eerste twee woudapen fotografeerde ik in 2004 en alle daarop volgende jaren vereeuwigde ik jaarlijks deze fraaie soort in mijn achtertuin. Niet letterlijk in mijn backyard natuurlijk, maar in het Rottemerengebied, grenzend aan mijn woonwijk Ommoord. Een van de locaties waar ze verbleven was tijdelijk Rotterdams grondgebied, zo heb ik een foto van deze hippe reiger gemaakt in mijn eigen Rotjeknor! Mijn eerste en enige woudaap buiten mijn werkgebied zag ik in 1989 in Alphen aan den Rijn, maar dat terzijde.

Met stelligheid durf ik te beweren dat ik van alle vogelliefhebbers de meeste woudapen in Nederland heb gefotografeerd. Dit record is van generlei waarde, maar wel leuk om te vermelden. Mijn vele woudaapfoto's heb ik de afgelopen jaren verzameld door de maanden mei en juni avond aan avond te posten bij de beste woudaaphotspot. In het begin was de locatie geheim, slechts een handjevol locals wisten waar Abraham de mosterd haalt.

Als er een aap arriveert (meestal vlak na 19 mei) wordt de code 'de (r)apen zijn gaar' verspreid. Een goed verstaander weet dan hoe laat het is. Gepost (let op, ik zeg niet gespot, want zo noemen niet-vogelaars 'vogels kijken') wordt er van begin mei, want je wilt natuurlijk de eerste zijn die de jaarlijkse terugkomst van de woudaap ontdekt (wat mij overigens nagenoeg nooit ten deel valt).

Niet alleen in mei en juni ben ik van de partij, als eind juli, begin augustus de voedselvluchten plaatsvinden ben ik weer paraat. Op deze wijze verzamel ik een arsenaal aan woudaapplaatjes.

In de loop van de jaren is er het een en ander veranderd. Zo arriveren de apen steeds vroeger (aankomst datum van 20 mei naar 13 mei in 2014). Een andere verandering is dat de vogels zich verspreiden over minimaal drie locaties. Dat maakt het fotograferen er niet gemakkelijker op. Te meer daar ik ervaar dat de vogels schuwer zijn geworden. In de beginjaren waren de mannen goed benaderbaar en riepen vrij zichtbaar boven in het dode riet. Die tijd lijkt voorbij.

Een andere verandering is dat de apen kunnen rekenen op landelijke en zelfs internationale belangstelling. Van heinde en verre komt men de apen bewonderen. De wouwapen (oud-Hollandse naam voor woudapen) lijken er niet onder te lijden, hoewel het schuwer worden daar natuurlijk verband mee zou kunnen hebben...

 

 


Loading...
Loading...