De (r)apen zijn gaar

No English text available. Click here for my English articles.

In 1989 zag ik mijn eerste woudaap. Vijftien was ik. Het was een 'blaffend' mannetje in Alpen aan den Rijn. Alle andere woudapen zag ik in het Rottemerengebied. Dat is niet helemaal waar, ik zag ze ook in Zoetermeer en in Kinderdijk.

Woudapen zijn lange-afstand-trekkers en overwinteren in tropisch Afrika. In het voorjaar arriveren ze ergens halverwege de maand mei in de Lage Landen. Tegen de tijd dat het september is, zijn ze weer vertrokken. Na decennia van achteruitgang lijkt het er op dat deze mini-reigertjes de laatste jaren weer wat toenemen in aantal.

Woudapen zijn hot. Een ieder wil ze zien en fotograferen. Ze zijn mooi, schaars, mysterieus en niet gemakkelijk te fotograferen. Ik heb het privilege dat ze jaarlijks broeden in mijn 'local patch'. Vanaf 2004 zie en fotografeer ik ze jaarlijks. Als er een woudaap arriveert, wordt onder lokale vogelaars de code 'de (r)apen zijn gaar' verspreid. Een goed verstaander heeft maar een half woord nodig.

Als een woudaap-mannetje arriveert, heeft hij een rode snavel. Hij 'blaft' dan hoog in het riet om zo een vrouwtje te lokken. Daarnaast vliegen de mannetjes rond boven het riet met gestrekte vleugels en een schijnbare vertraagde vlucht. Ook vrouwtjes hebben bij aankomst een rode/oranje snavel. Dit verdwijnt zodra ze zijn gekoppeld. Dan is ook het blaffen snel voorbij. In de periode dat ze broeden leiden ze een verborgen bestaan. Zodra er jongen zijn volgen er voedselvluchten en zijn ze wat zichtbaarder.

Mannetjes 'blaffen' dus, terwijl vrouwtjes een nasale kek-roep laten horen. Jonge woudapen herken je aan hun bedelroep. Die bedelroep laat zich lastig omschrijven. Het neigt enigszins naar de kek-roep van het vrouwtje, maar zachter en minder scherp. Haast een beetje kreunend.

Ten slotte nog dit. Niemand heeft meer Hollandse woudapen gefotografeerd dan ik. Daarom heb ik mezelf gekroond tot de koning van de laagland-rietgorilla's. Betwist jij mijn titel? Prima, post dan een uitgebreidere reeks woudaapfoto’s.

Wil jij ook woudapen fotograferen? Mij niet bellen! Je vindt ze in rietvelden. Goed zoeken! Een plukje riet kan al voldoende zijn.

 

 

 


Loading...
Loading...