No English text available. Click here for my English articles.
In april 2012 heb ik met in totaal 8 personen (7 man en één vrouw) een trip gemaakt naar Zweden met als doel laplanduil te fotograferen. Laplanduilen zijn hot! In de buurt van Sandviken (dit is ongeveer een uur rijden boven Stockholm) verbleven namelijk 3 laplanduilen. Ook elders in deze regio werden laplanduilen gemeld. Dat is bijzonder, want deze uilen verblijven meestal veel noordelijker in Scandinavië. Door voedselschaarste (instorten van muizenpopulatie) worden deze uilen gedwongen naar het zuiden te trekken.
Vrijdag vlogen we al vroeg vanaf Schiphol naar Zweden en al diezelfde avond troffen we 2 prachtige laplanduilen.
De dag erna besteedden we (voor mij als fotograaf te) veel tijd aan het zoeken naar andere soorten zoals auerhoen, korhoen, hazelhoen en drieteenspecht. De avond werd besteed aan het zoeken naar oeraluilen. In de buurt van Uppland verbleef een paartje. Al snel vond ik één van de vogels en ook de andere vogel liet zich bekijken. In de loop van de avond stelden we ons op bij één van de uitkijkpunten waar we de oeraluil hadden zien zitten en het lukte me om een paar foto's te maken vanaf een acceptabele afstand. Helaas was de vogel al vertrokken voordat mijn medereizigers een foto konden maken.
De zondagochtend stond weer in het teken van het zoeken naar bosvogels. De hazelhoen was door iedereen gehoord, maar nog niet door iedereen gezien. Dat kwam deze ochtend gelukkig goed. Ook drieteenspecht werd aan de lijst van de vogelaars onder ons toegevoegd. De middag en de avond werd er gesplitst. De vogelaars gingen naar een sperweruil in de omgeving van Västerås en de fotografen gingen terug naar de laplanduilen. Gelukkig maar, want de foto's van vrijdag waren nog niet van dien aard om thuis aan de muur te hangen. Dat kwam nu helemaal goed. Michel vond al snel een mooie laplanduil aan de rand van wat naaldbomen. Deze uil liet zich fantastisch benaderen en bekijken. Later vonden we nog een tweede laplanduil.
De maandag was onze laatste dag en ook deze dag hebben we ons opgesplitst. De vogelaars gingen weer het bos in, op zoek naar een baltsende auerhaan. De fotografen gingen naar de sperweruil. Deze leek te zijn vertrokken, maar opeens zag Brenda hem zitten. Een uitgebreide fotosessie volgde. Waren alle vogels maar zo tam als deze langstaartige uil! De terugreis verliep voorspoedig en om 21u stak ik vermoeid maar voldaan de sleutel in het slot.
En dan nog wat. PolKATO Group B.V. heeft mij gevraagd hun kijker Eden Quality XP serie (10x42) te testen. Dat vond ik leuk om te doen. Als vogelfotograaf is een goede kijker onmisbaar. Daarom nam ik deze verrekijker mee om tijdens deze uilentrip te oordelen over zijn prestaties. De importeur introduceerde de kijker bij mij als een betaalbare verrekijker die kan concurreren met de topkijkers. Dat belooft veel.
Wat viel mij op:
- Allereerst is deze verrekijker lekker compact en licht en is daarom prettig in de hand, maar ook om je nek (als fotograaf draag je al genoeg zware spullen met je mee!)
- Het beeld is 'rustig', ook na lang turen is het nog steeds prettig door de kijker te koekeloeren (bijvoorbeeld bij het zoeken naar de oeraluilen)
- Ik kan geen beeldvertekening constateren, ook niet tegen de rand
- Bij tegenlicht zie ik een goede doortekening in donkere partijen
- Ook in de schemer heeft de kijker een opvallend goed beeld, hij is dus behoorlijk lichtsterk
- In het bos, bij het zoeken naar de hazelhoenen, doet hij het goed (tegenlicht, donker, etc.)
Mijn reisgenoten (zonder uitzondering gebruikers van kijkers uit het topsegment) liet ik door de Eden Quality kijker kijken. Allemaal waren ze blij verrast over de prestaties van deze kijker en verbaasd bij het horen van de verkoopprijs (euro 279). Kortom, deze kijker is echt een aanrader! Te bestellen via: http://www.knivesandtools.nl/nl/ct/verrekijker-kopen.htm Kan ik dan niets negatiefs bedenken? Nee, naar alle oprechtheid constateer ik geen minpuntjes. Een echte aanrader dus! Let wel op dat je de nekband goed vastzet. Bij mij schoot hij er bijna uit. Dubbel door de het klipje halen is hierbij de oplossing.
Deelnemers van deze trip: Lesley van Loo, Michel Veldt, Brenda Veen, Wouter Teunissen, Garry Bakker, Daniel Benders, Martin van der Schalk en Chris van Rijswijk