Ontmoeting tussen vogel en vogelaar

No English text available. Click here for my English articles.

Kijk, wij vogelfotografen fotograferen graag een vogeltje. Dat is logisch, anders waren we geen vogelfotograaf hé. Dat vogeltje moet bij voorkeur op een leuk takkie zitten en ook nog eens voor een passende achtergrond, zonder storend element, anders trekken we geen foto. Een storend element is bijvoorbeeld een collega-fotograaf, die langzaam voor je camera schuift. Zo irritant is dat!

Ja toch? Of niet? Ik kies er steeds vaker voor om het fotograferen 'an sich' op de foto te zetten, dus dan toch graag met die collega-fotograaf. Door deze manier van fotograferen zie je iets van de totstandkoming van de foto, een soort making-off. Daarnaast fotografeer ik andere situaties waar mens en vogel elkaar ontmoeten. Bij het loslaten van een opgelapte vogel bijvoorbeeld. Mens ontmoet vogel, of vogel ontmoet mens, zo je wilt.

 

01 De echte tamme jongens
Ivoormeeuw
Ivoormeeuw 10 8148

Ivoormeeuw 10 1323
Van alle meeuwen is de ivoormeeuw het meest tamme van het stel. En ook het mooist natuurlijk! Bovenstaande twee foto’s is dezelfde situatie en op hetzelfde moment gemaakt, maar dan wel van twee verschillende kanten.    

Morinelplevier
Morinelplevier 08 1214 Foto: Gerard Visser
Van een morinel kun je een hoop zeggen, maar niet dat hij schuw is. En ook niet dat hij niet mee wil werken. 

Blonde ruiter
Blonde ruiter 14 MG 1592
In dezelfde categorie valt deze blonde dame…  

Haakbek
Haakbek 04 1428
Ja, gewoon tam. Hoeveel haakbekken tel jij?


02 Een bird-selfie

Waterral
Waterral 13 2816
IJdel als ik ben sta ik zelf graag op de foto. Als je haar maar goed zit. Dit is mijn vriend de waterral en ikzelf, vastgelegd door middel van het Droste-effect.  

Suikerdiefje
Suikerdiefje 15 R9A0754
Je bent op vakantie en je zit met een drankje aan de bar en er komen suikerdiefjes uit een glaasje drinken. Kijk, dan is één en één voor mij twee!

Blauwstaart
Blauwstaart 07 2346
Deze zangvogel is een zeldzaamheid in Nederland. Dat trekt dan veel bekijks. Het is leuk om de vogel en het vele bekijks gezamenlijk op één foto te krijgen. Dat ene standaardplaatje maakt iedereen al. Uiteraard wil  ik dan zelf ook op de foto staan!

Noordse stern
Noordse stern 13 R9A3741DPP
De ultieme bird-selfie!  

Roodkeelnachtegaal
Roodkeelnachtegaal 16 R9A0906
Hoe kijkt die roodkeelnachtegaal nu eigenlijk naar ons vogelfotografen en wat is zijn perspectief?


03 Sterke verhalen uit magische orden

Brileider
Brileider 15 T6A4861

Brileider 15 T6A4938
Voor een brileider ga je naar arctisch Alaska en wat zijn de omstandigheden daar zwaar! En die brileider is ook nog eens rete-schuw! Niet dus, je kunt er gewoon naast gaan staan! 

Sneeuwuil
Sneeuwuil 10 6685
Sneeuwuilen zijn in hun overwinteringsgebied met behulp van een gids gemakkelijk te fotograferen. Deze sneeuwuil is gewend aan het voeren en laat zich van dichtbij benaderen.  

Auerhaan
Auerhoen 09 7974
Als ik de verhalen moet geloven, zijn deze hoenders schuwe rakkers. Voor het donker moet je in je schuilhut zitten. Bij één geluidje te veel, of bij één beweging vliegen ze weg en komen die dag niet meer terug op de baltsplaats. Ja ja....  


04 Brutaal tam

Bruine pelikaan
Bruine pelikaan 15 R9A0890

Bruine pelikaan 14 14 MG 4580
Onbeschofte vogels zijn het, die pelikanen. Ze willen nauwelijks meewerken aan de totstandkoming van je foto's. Een duidelijk geval van een niet-meewerkend voorwerp. Altijd dat ergerlijke wegkijken.  


05 Spontane gebeurtenis

Bosuil
Bosuil 12 3145
Vaak is mij gevraagd of deze foto is scene is gezet. Nu ben ik dol op het in scene zetten van foto's, maar dit is zoals het was. Zonder onnatuurlijke ingrepen. Deze jonge bosuil was uitgevlogen en heeft een dag lang voor het raam gezeten.


06 Opgelapte zielepieten

Papegaaiduiker
Papegaaiduiker 12 7390
Elke in het vogelasiel opgelapte vogel moet weer worden losgelaten. Dat is een heugelijk moment. Helemaal als je daar ook nog eens een fotootje van mag trekken.  

Kuhls pijlstormvogel
Kuhls pijlstormvogel 12 1910

Kuhls pijlstormvogel 12 AR9A9740DPP
Ook zo’n zielepiet. Gelukkig zijn er in de opvang zorgzame dames die deze vogel weer oplappen. Helden zijn het (die dames he, maar ook die losgelaten vogel)!


07 De foto die nooit gemaakt werd
Cetti’s zanger
Cettis Zanger 08 9620
Een foto die helaas nooit is gemaakt. Op het rietpluimpje bij het voedertafeltje zou een cetti's zanger moeten gaan zitten, zodat ik een foto van het geheel zou kunnen maken. Mijn eigen hoofd zou dan nog zichtbaar zijn net boven mijn lens. De cetti's zanger echter vertikte het om mee te werken. Zo werd de bewuste foto spijtig genoeg nooit gemaakt. Heb ik weer!


08 Collega fotograaf in beeld

Gestreepte bosuil
Gestreepte Bosuil 10 6754
Ook deze uil werd af en toe gevoerd. Zo kon ik deze opname maken, inclusief een collega fotograaf. 

Sneeuwgors
Sneeuwgors 13 R9A0321DPP
Altijd vervelend die fotografen die voor je voeten gaan lopen. Echt pissig kan ik daar van worden! Al hoewel, ik heb er hier bewust voor gekozen de fotograaf in beeld te krijgen.

Rosse franjepoot
Rosse franjepoot 15 T6A5366
Door je knieën en plat op je buik zeg ik je!

Kuifaalscholver
Kuifaalscholver 13 R9A3549DPP
Op Farne Islands zijn met de vogels goede afspraken gemaakt en laat je je telelens gewoon thuis. Niet nodig. Alles kun je daar met groothoek maken…  


Loading...
Loading...