Hypocriet

Kijk, die roodkeelnachtegaal is natuurlijk een ontsnapte kooivogel, dat weet een ieder. We zijn niet kritisch omdat hij zo mooi staat op ons vogellijstje. En omdat het een mooie vogel is natuurlijk. De kleur van de borst klopt net niet helemaal, de pootkleur is het niet, tam en dan vooral de tijd van het jaar. Ja hoor, januari klopt echt niet! Nog nooit zat er een winterse roodkeelnachtegaal in West-Europa. Gevalletje Perzische roodborst noem ik het (november 1986, Maasland). Die werd gezien in een periode dat import van deze vogels heel normaal was. Wij Hollanders geloven weer eens in een rare vogel waar een nog rarer luchtje aan zit.

Zou onze bleekborst in oktober zijn opgedoken en na een dag of twee weer verdwijnen, dan durf ik het nog wel te geloven, maar nu, nee mij overtuig je niet. Ze worden tegenwoordig gekweekt en geringd en ongeringd te koop aangeboden, dus er ontsnapt er heus wel eens eentje. Die blijft dan hangen in een geinig tuintje.

Wat mij verwondert en bevreest, is dat ik niemand een kritische noot hoor kraken. Gelooft echt een ieder in de wilde herkomst van de vogel? Ja hoor! Oh ja, ik vergeet nog een argument, dat gesnoep van die meelwormen, daar heeft hij elders al ervaring mee. Namelijk in het kooitje waar hij uit ontsnapt is, dus dat gedrag pakt hij zo weer op.

Nu we het toch over meelwormen hebben, wat ik opvallend vind, is dat ik daar toevalligerwijs ook niemand over hoor. Als je als vogelfotograaf een voerplekje creëert om een porseleinhoen te fotograferen, dan valt half vogelend Nederland over je heen. Meelwormen voeren mag dan namelijk niet. Is het voeren van meelwormen nodig om een nieuwe soort te scoren, dan mag het wel. Ja, ja. Blijkbaar gaan bij vogelaars argumenten alleen maar op als het de vogelkijkert uitkomt.

Ik zal eerlijk zijn. Met bovenstaande heb ik natuurlijk ook een hele goede reden bedacht om dit weekend niet naar het verre Noord-Holland af te hoeven reizen. Komt me wel erg goed uit eigenlijk. Hoezo hypocriet?Update 02-02-2016
Ik ben om. De road kill nachtegaal is toch wild. Nee geintje natuurlijk. Wel een leuke photo opportunity...
Op een stronk, verzameld in het Kralingse bos.


Op een stronk, verzameld in het Kralingse bos.