Waarom ik op zoek ga naar een nieuwe psycholoog

In mijn jeugd waren de Ross’ meeuw, de witstuitbarmsijs van Groenland en vogels als de blauwe goudvink aansprekende soorten, mieters zelfs, maar onbereikbaar. Ik had als kind de stellige overtuiging deze beauty’s een leven lang alleen in een vogelboek te kunnen zien en nooit ‘real life’. Je bouwt dan een onbedwingbaar verlangen op. Mijn psycholoog heeft het me allemaal uitgelegd...

Tegenslag vóór een fotografiereis lijkt aan mij te kleven. Zo blijkt bij de Russische ambassade een cruciaal stempel te ontbreken op mijn visumaanvraag. Wat mijn ticket betreft, vul ik online mijn voornaam in als achternaam en vice versa. Tenslotte wil de intermediaire bank in Amerika maar niet geloven dat het bedrag voor mijn ingehuurde Russische gids niet voor Iran bestemd is. ‘Je maakt je te druk zo vlak voor vertrek en daarom gaan dingen fout’, concludeert mijn psycholoog.

Blauwe goudvink 19 Z9A4312
Even lunchen bij -34...

Ondanks deze hobbels arriveer ik begin februari 2019 op tijd op mijn reisbestemming, namelijk Irkutsk in koud en winters Siberië. Wat doe ik hier bij -34? Waarom wil ik per se de kleurloze variant van ‘onze’ Hollandse goudvink fotograferen? Waarom niet gewoon mee gaan met een georganiseerde reis naar Lesbos of Helgoland?

Kijk, zegt mijn zielenknijper, die vogeltjes uit je kinderjaren zijn nu voor jou wel bereikbaar. Dan wordt de inmiddels 44 jarige ‘ik’ weer dat ventje met zijn geinige vogelboek op schoot en dan moet dat jeugdsentiment worden binnengehengeld. Koste wat het kost. Zoals de man die, aangekomen in zijn midlifecrisis, van zijn vrouw scheidt, een rode sportwagen aanschaft en er mee gaat rondtuffen, met bijpassende blonde chick. Zoiets dus, maar dan met vogeltjes. O zo!

En nu komt het. Diezelfde hulpverlener geeft me de absurde overweging mee of ik wel moet blijven toegeven aan mijn jeugdsentiment. Het zou volgens hem beter zijn als ik zelf het tij keer en een andere hobby zoek. Wat!? Is dat zijn advies? Betaal ik hem hiervoor? Wat is er mis met mijn vorm van midlifecrisis?

Ik zei het hem niet, daar ben ik te schijterig voor, maar ik dacht het wel: je kunt de pot op! Mijn volgende trip is al geboekt en het enige waarnaar ik op zoek ga is naar een nieuwe psycholoog. Vandaag nog...

Blauwe goudvink 19 Z9A4312
Blauwe goudvink, Rusland.