Ga vandaag vogels kijken, morgen zijn ze er niet meer

Mijn advies is om vandaag nog vogeltjes te gaan kijken. Wacht niet tot morgen, dan kan het te laat zijn. Waarom deze haast? Dat ga ik uitleggen...

Ivoormeeuw 10 0806 2Kijk, het gaat niet goed met de natuur. Je hoeft geen raketgeleerde te zijn om dat te constateren. De polen smelten, insecten verdwijnen, er zit gif in de bodem, koraal verbleekt, er is een plastic soep en vogels nemen in aantal af. Zie jij nog mussen in de straat, of spreeuwen? Ik niet.

Het klimaat verandert, biodiversiteit staat onder druk (dat betekent dat er steeds minder planten- en diersoorten zijn) en er is sprake van habitatverlies (dat betekent dat er steeds minder fysieke ruimte is voor plantjes en diertjes). Hoe komt dat? Wat is daar de oorzaak van? Die vraag laten we sir David Attenborough beantwoorden.

Barack Obama interviewt sir David en vraagt hem wat de grootste bedreiging van onze aarde is. Wat is daarop zijn antwoord? Klimaatverandering? Nee, volgens hem ligt het probleem van de overbevolking ten grondslag aan de eerder genoemde zorgelijke feiten. De wereldbevolking is dermate gegroeid dat er letterlijk en figuurlijk geen ruimte meer is voor andere diertjes, met alle gevolgen van dien. Klimaatverandering, habitatverlies, afname van biodiversiteit en een plastic soep bijvoorbeeld.

Overbevolking dus. Demonstreren tegen klimaatverandering is naar mijn beleving hypocriet, omdat het gemakkelijk wijzen is naar een ander, de industrie of onze overheid, ik noem maar wat. Terwijl de mens als soort de boosdoener is. Jij en ik dus.

Kunnen we niet allemaal een klein beetje minderen? Iets minder vaak de auto pakken, minder vaak vliegen, minder vlees op je bord pletteren, de kachel een graadje lager zetten, niet steeds het nieuwste model camera kopen, iets kleinere gezinnen? Prima natuurlijk, doe dat ook vooral, maar dit gaat geen zoden aan de dijk zetten. Gerommel in de marge. Zo gaat er niets veranderen. Grote maatregelen zijn nodig. Een wereldwijde aanpak en die komt er niet. Wereldleiders zijn van de korte termijn moet je weten.

Ross meeuw 19 R9A5212Dus adviseer ik te accepteren dat de aarde opwarmt, oerwouden verdwijnen en diersoorten massaal uitsterven. En dan? Mijn advies is simpel. Geniet! Wil je vogeltjes fotograferen? Doe dat dan vandaag en wacht niet tot morgen. Ga ijsberen kijken nu het nog kan. Het zou zomaar kunnen zijn dat de Arctische ivoormeeuw en de magische Ross' meeuw over niet al te lange tijd er niet meer zijn.

En de toekomst? Ik voorspel een saaie aarde met weinig (dier)soorten en veel mensen, met moderne technologieën, die spijt hebben van wat vorige generaties (jij en ik dus) met de aarde hebben gedaan.

Hopelijk zit ik er heel ver naast...

IJsbeer 10 2564