Een kerstverhaal

Camperduin, waar al zoveel zeldzame vogels waren ontdekt, was het niet geworden. Scheveningen ook niet en verrassend genoeg het voor de handliggende Westkapelle al helemaal niet. Nee, hij verkoos het nietige slag Dobbelsteen, waar eigenlijk nog nooit een fatsoenlijke zeldzaamheid was gezien. Hij was er nu al acht dagen en bezoek van (vooraanstaande) vogelaars had hij niet gekregen.

De mannen van Birdpix, Dutch Birding en Waarneming.nl hadden niet de moeite genomen om langs te komen. Ze hadden het wellicht te druk met hun lijstjes (wel of geen Kokarde), hun gedragsregels (wat mag er nu precies wel en wat niet) en hun splits.

Nee, de enigen die hem hadden geëerd met een bezoek was in de ogen van vogelaars een verachtelijke groep jagers. Zij hadden na hun jachttocht op de vlakte hun lunch genuttigd op het strand en hem een deel van hun buit gegeven.

Eenmaal was er een vogelaar langsgekomen in een klein grijs autootje met een grote telelens. Hij had zich echter geërgerd aan een oud dametje en aan haar loslopende hond. Blijkbaar dacht hij dat dit dametje en vooral haar hond vogels verjoeg. Door zijn ergernis had hij over me heen gekeken en me niet herkend. Dat oude dametje had me vriendelijk wat brood toegegooid en vroeg me: heb ik je een jaar of achttien geleden ook niet eens gezien bij Stellendam?

Nee, de vogelaars namen niet de moeite mij te bezoeken. Teleurgesteld ben ik weer teruggevlogen naar waar ik vandaan kwam…