Quincy Promes en de vogelclub van Ajax

De Duitser Mislintat en Van Praag krijgen de zwartepiet toegespeeld vanwege de huidige malaise van Ajax. Er sluimert echter een ander probleem onder het sportieve dieptepunt van de Amsterdamse club...

Heeft deze Birdtalk iets met vogels kijken te maken? JA!!

Bij aartsrivaal Feyenoord hebben ze de breakfast club, waarbij spelers voorafgaand aan de reguliere trainingen bij elkaar komen om extra lichamelijke oefeningen uit te voeren. Bij Ajax hebben ze de vogelclub. Quincy Promes nam daar ooit het initiatief toe.

Voor dag en dauw staat de A-selectie op de zuidpier van IJmuiden de overwinterende oeverpiepers te tellen. Of de dagtotalen van de migrerende regenwulpen te noteren. Bij het pontje over het IJ vogelen ze ook geregeld. Leuk, maar of ze er beter van gaan voetballen?

Quincy was als kleuter een lieve jongen. Eigenlijk is hij dat nog. Je moet het zien. En een goeie vogelaar. Zijn moeder zei altijd al: "Hij heeft talent voor voetbal, maar zijn echte aanleg is het vinden van zeldzame vogels". In het Amsterdamse is hij een bekende en graag geziene twitcher. Onder de schuilnaam Laurens Stekelbaars vond hij menig rariteit. In Mokum is het een publiek geheim dat de groene reiger door Quincy is gevonden. Op weg naar een midweekse training fietst Quincy tegen het mini-reigertje aan. Een rare-bird-alert is dan snel verstuurd.

Legendarisch is het verhaal dat Promes, uit tegen Utrecht, zijn man laat lopen omdat hij een kraanvogel hoort overvliegen. Ruim een kwartier heeft hij naar de lucht staan staren. Achteraf was het een Utrechtsupporter die de roep van een kraanvogel nadeed. Later die wedstrijd probeerde diezelfde supporter het nog met de zang van een zwartkoprietzanger, maar daar trapt onze Quincy natuurlijk niet in. Ajax verloor die wedstrijd met ruime cijfers.

De steekpartij op die bewuste BBQ waarbij zijn neef gewond raakte, ging ook helemaal niet over drugs, maar over een ander incident eerder die week. Neef Esajas, ook door Quincy aangestoken om vogelaar te worden, ziet een roodstuitzwaluw overvliegen en verzuimt Promes in te lichten. Die moest hij nog zien voor zijn jaarlijst. Ja, dat wordt dan matten natuurlijk.

Roodkeelnachtegaal 16 R9A0636 HoogwoudZijn keuze voor Spartak Moskou lijkt opmerkelijk, maar insiders weten dat Promes gek is op Arctische soorten. Zeg vorkstaartmeeuw en Promes staat op scherp. Voor een sneeuwuil of een roodkeelnachtegaal kun je hem wakker maken. Vanuit Moskou zit je in een wip in Siberië dacht hij toen hij zijn handtekening zette. Het ging niet om geld, ben je gek. Oh ja, Quincy is nog geen week in Moskou, heeft hij daar ook al een vogelclub geïnitieerd. Geert Groot Koerkamp, ook fervend vogelaar, komt de club hoogstpersoonlijk openen.

Op zich een goed idee zo’n vogelclub, dacht Sjaak Zwart bij de start. Onschuldig vermaak. Zelf spuugt hij op vogels. Met de kennis van nu gaat het ten koste van het voetbal. De A-selectiespelers zijn al moe als ze terugkomen van de zuidpier. En strafschoppen oefenen zit er niet meer in. Na de training op De Toekomst duiken de meeste spelers gelijk in de nieuwste determinatiegids van Van Duivendijk. Steven Berghuis als eerste. Nee, begin bij Sjaak niet over vogels.

Steppekiekendief 17 Z9A2351 crop BentwoudDie ellende in Dubai was een misverstand. Quincy is na het trainingskamp op pad gegaan met de vogelclub en wijst een adult mannetje steppekiekendief aan. Ondertussen moet hij uitwijken voor een kameel en ziet een tegenligger over het hoofd. Bam! Ja kan gebeuren. Je weet toch! En dan moeilijk doen dat hij doorrijdt.

Promes wil na het uitzitten van zijn straf zijn concept ‘vogelclub binnen betaalde voetbalclubs‘ breder uitrollen. Commercieel maken.

Of dat, gezien de huidige situatie van 020, een goed idee is valt te bezien…

Groeten uit zonnig Rotterdam…