Samen met Edwin Winkel gaan we migrerende Ross’ meeuwen fotograferen in Barrow (oktober 2018). Of dat gaat lukken?
30 september en 1 oktober
Om vanuit Nederland in Barrow, Alaska te geraken zijn vier vluchten nodig (Minneapolis, Anchorage, Prudhoe Bay en Barrow). Dat is met overstappen en alle tussenliggende wachttijden een hele tour. Uiteindelijk kost het je ruim anderhalve dag (meer dan 36 uur dus) om hier te komen, maar dan zit je wel op het meest noordelijke plekkie van de Verenigde Staten!
Bij aankomst is het zonnig. Overdag is het net boven nul en gedurende de nacht een paar graden onder nul. Alle kleine meertjes zijn al bevroren. Ondanks de zon maakt een gure wind het koud. We verkennen de boel met onze huurauto. De toendra is op wat poolvossen na helemaal leeg. De winter begint hier vroeg en de meeste broedvogels zijn al lang vertrokken. We fotograferen een koningseider dame, grote burries op een dode walvis en een niet al te schuwe sneeuwuil. Bij Mike’s feeder fotografeer ik de eerste barmsijzen. Nice! Ze zijn namelijk kakelvers qua verenkleed. Daar had ik op gehoopt. We stoppen vroeg, we zijn namelijk vermoeid van de lange reis en we sluiten af met Japans eten.
Sneeuwuil
2 oktober
We starten de dag met het fotograferen van een jagende sneeuwuil. Ons vaste patroon is dat we dagelijks een keer of drie keer checken of er Ross’ meeuwen over zee vliegen. Zo nee, dan gaan we op zoek naar iets anders. We treffen een jagende giervalk en kunnen warempel wat foto’s maken van dit bakbeest! We vinden een leuk koffietentje van eigenaresse Lijnette, tegenover het lokale politiebureau. Ze serveert ons een heerlijke double espresso met een homemade brownie en we horen gelijk alle buurtroddels. Daarna brengen we een bezoek aan Mike’s feeder voor de barmsijzen. Over die barmsijzen maak ik een aparte blog. ‘s Middags kijken we over zee. Er trekken grote burries en eenden voorbij zoals eiders en ijseenden. Edwin fotografeert twee vliegende eenden en op de foto’s blijkt het een vrouwtje brileider te zijn tezamen met een blauwvleugeltaling!
Sneeuwuil
Giervalk
3 oktober
We ontbijten elke ochtend op de kamer van Edwin. Zo ook vandaag. Daarna rijden we naar zee. We treffen nog geen Ross’ meeuwen. Dat zou ook wel erg vroeg zijn. We verwachten ze niet voor 5 oktober. Wel fotograferen we een mogelijke Thayers meeuw of een hybride grote burgemeester x Amerikaanse zilvermeeuw. Ook zien we een aantal andere hybride meeuwen; grote meeuwen met lichte vleugels, met toch een beetje zwart in de buitenste veren. Tussen de middag gaan we nog even naar de barmsijzen, maar we vertrekken al snel weer naar ons ‘over-zee-kijk-punt’, waar we blijven tot het einde van de dag. Life is great op Point Barrow!
Hybride meeuw
4 oktober
We kijken over zee (nog geen Ross’ meeuwen), fotograferen een barmsijs en 11 rosse franjepoten in een poeltje.
Rosse franjepoten
IJseenden
Rosse franjepoot
5 oktober
Vandaag kijken we wederom over zee. Er trekt een geelsnavelduiker voorbij, zij het op afstand. Om 14.30u ziet Edwin de eerste Ross’ meeuw van het seizoen zwemmen. Team Holland scores again! We sluiten de dag af bij het ‘fresh water lake’ en fotograferen daar een poolvos.
Rosse franjepoten
6 oktober
We kijken over zee, scoren een harlekijneend en zien helaas geen Ross’ meeuwen. Op een lege accu van de auto na verloopt de dag voortreffelijk.
Harlekijneend
7 oktober
In de ochtend maken we foto’s van de opkomende zon. Vandaag is de wind gedraaid en is het bewolkt en daardoor warmer. Bij het ‘fresh water lake’ fotograferen we 5 moerassneeuwhoenders. Wat een mooie vogels zijn dat! Terug aan zee scoren we een Thayers meeuw.
Moerassneeuwhoenders
Zwarte rotgans
Vandaag is de eerste Groenlandse walvis gevangen en het hele dorp loopt uit om dit feestelijke evenement mee te maken. De lokale Inuits zijn gemachtigd elk jaar een paar bowhead whales te schieten. De sport is welke familie als eerste een walvis aanvoert. Onder veel gejuich wordt het dier aan land gesleept. Nadat de overheidsdiensten metingen hebben verricht, wordt de walvis vakkundig aan stukken gesneden. Best bijzonder om dit allemaal mee te maken. Deze vorm van walvisvangst is niet zonder gevaar. Ook nu viel er een ‘whaler’ overboord, die vervolgens met onderkoelingsverschijnselen per ambulance werd afgevoerd.
8 oktober
Op de restanten van de walvissen foerageren honderden grote burgemeesters, waaronder enkele hybriden en een beringmeeuw. Vandaag krijgen we te horen dat er gisteren 2 whalers zijn gestorven tijdens de walvisjacht. Hun boot is in het heetst van de strijd omgeslagen en meerdere whalers zijn over boord geslagen met dit als gevolg. Barrow is in shock.
Beringmeeuw
Thayers meeuw
9 oktober
Geelsnavelduiker, giervalk, sneeuwuil, Amerikaanse zilvermeeuw, Thayers meeuw, beringmeeuw, drieteenmeeuwen, 9 short tailed shearwaters en 2 brileiders. We sluiten de dag af met pizza, terwijl we uitkijken op een sneeuwuil, vlak voor het restaurant.
Brileider
Amerikaanse zilvermeeuw
10 oktober
Vandaag is alles anders; het sneeuwt en er zijn ROSS’ MEEUWEN! Eerst een adult, dan een 1e winter, een groep van 20, weer 20, 11, 8, 9, 1 en dan stop ik met tellen. Ze vliegen overal! Over de spit (dat is de landtong), over zee en over ons heen. Soms een enkeling, maar meestal in groepen. Roze zijn ze! We zien minimaal 3 eerste winters. Aan het einde van de ochtend heeft een vogelaar er ruim 500 geteld! Wat een ervaring! De afstand is steeds wat ver, maar de beleving is top! Hier zijn we voor gekomen. Op het einde van de dag staat de teller op ruim 600 Ross’ meeuwen!
11 oktober
Ook vandaag weer veel Ross’ meeuwen. Nu vliegen ze wat dichterbij, vaak zelfs door de branding. We fotograferen ons suf! Ze blijven komen, steeds in groepen van ongeveer 20 exemplaren. Op het laatst fotograferen we ze alleen nog maar als ze dichtbij vliegen. Verspreid over de hele dag zien we ruim 1.000 Ross’ meeuwen, en dat is dan nog een krappe schatting. Aan het einde van de spit (hoever hij voor ons toegankelijk is), hangt een groep van zo’n 30 Ross’ meeuwen. Ze laten zich fantastisch fotograferen. Wat een dag!
12 oktober
Bij aankomst hangt er aan het einde van de spit al een grote groep Ross’ meeuwen in de lucht. Eerst maak ik foto’s tegen de zon in, daarna met de zon mee tegen een mooie donkere lucht. De aantallen zijn enorm en we komen in de ochtend op ruim 750 roze rakkers. Na het middaguur nemen de aantallen af en zien we kleinere groepen. Het lijkt een beetje over met de pret. De teller staat aan het einde van de dag weer op ongeveer 1.000 pinkies!
13 oktober
De temperatuur komt niet meer boven nul. Het is grauw weer en de pinkies zijn nog niet vertrokken. We tellen er vandaag 330. Twee exemplaren foerageren in de branding en zijn daardoor goed te fotograferen. Vanavond zijn we uitgenodigd door een Amerikaans Japans koppel David en Reiko. We eten heerlijke zalm en eindelijk weer eens groenten.
Wat foto's van de omgeving:
14 oktober
Dag van vertrek. We sprokkelen in de ochtend nog 150 Ross’ meeuwen bij elkaar, zij het nu meestal op afstand. Om 19u nemen we onze vlucht naar Anchorage om dinsdagochtend 16 oktober veilig aan te komen op Schiphol. Zo komt een voortreffelijke trip tot een einde...
En ik stond op het zand der zee...
Vogelsoorten:
Sneeuwuil
Eider
Ijseend
Witstuitbarmsijs
Grote barmsijs
Pacifische parelduiker
Pijlstaart
Sneeuwgors
Koningseider
Kolgans
Raaf
Grote burgemeester
Giervalk
Brileider
Blauwvleugeltaling
Rosse franjepoot
Roodkeelduiker
Drieteenmeeuw
Geelsnavelduiker
Harlekijneend
Moerassneeuwhoen
Zwarte rotgans
Beringmeeuw
Amerikaanse zilvermeeuw
Short tailed shearwaters
Thayers meeuw
Ross meeuw
Zoogdieren:
Poolvos
Ringelrob
Walrus