Buffelkop, Barendrecht

Wat doe je als de buffelkopeend op grote afstand zwemt en je wilt per se een foto maken? Een gouden tip…

Vandaag was ik bij de o zo fraaie buffelkopeend van Barendrecht. Net als in november 2004, toen deze inmiddels bejaarde eend nog een jonkie was, zwom de buffelkopeend op grote afstand. Heb ik weer! Gelukkig wist ik me de oplossing van 2004 te herinneren. Het badeendje zwemt in een woonwijk en daar is altijd een supermarkt in de buurt. Ik kocht twee broden, ieder voor een euro.

Buffelkopeend R9A1738
Place to be...

Met mijn twee broden liep ik terug naar de slootkant en rammelde eens flink met mijn broodzakken. Wat ik verwachtte gebeurde, net als in 2004, de buffelkop kwam als eerste aangezwommen! De truc is om balletjes van het brood te kneden en richting de buffelkopeend te gooien. Die broodballetjes zinken naar de bodem en deze duikt het fraaie mannetje dan vervolgens weer op.

Buffelkop 18 Z9A7430

De kunst is om het brood niet te dichtbij te gooien, anders kun je de vogel niet scherpstellen. De converter dus thuislaten. Heb je de keuze uit een 300mm of een 500mm-lens, gebruik dan vooral de 300mm-lens of overweeg de groothoeklens mee te nemen.

Buffelkop 04 1813
Dezelfde buffelkopeend, maar dan in 2004

Eerlijk is eerlijk, het is en blijft een hele mooie vogel, maar of hij ècht wild is? Blij dat ik hem al wel eens heb gezien in Canada