Topaz Sharpen AI

Als het om foto’s gaat stel ik als eis dat een foto scherp moet zijn. Daar wil ik weinig concessies aan doen. Is een foto niet scherp, pech gehad, dan gaat de foto de prullenbak in. Gewoon opnieuw proberen en het beter doen!

Recent wees mijn vriend Harco Beens mij op Topaz Scharpen AI. Tot vervelends toe zie ik op Instragram en Facebook reclame voorbijkomen met betrekking tot deze software. Met van die, in mijn ogen, nep ‘voor en na’-foto’s. Ik geloof daar niet in. Harco was nog al overtuigd en ik stuurde hem een onscherpe foto via de mail.

Binnen een kwartier had ik diezelfde foto weer terug, maar nu scherp! Echt scherp! Hoe kan dit!? Is dit niet vals spelen? Binnen no-time had ik een gratis try-out versie gedownload en het programma getest op wat onscherpe foto’s. Wat blijkt? Het werkt echt! Ongekend!

Het programma is als Photoshop plug-in te gebruiken via het menu ‘filter’. Kies ‘Topaz Labs’ en dan ‘Topaz Sharpen AI’. Vervolgens kies je uit ‘Sharpen’ (bij een onscherpe foto), Stabilize’ (bij een foto die bewogen is) of ‘Focus’ (een foto waar het focuspunt verkeerd is).

Topaz sharpen 01

Daarna kun je kiezen uit ‘automatisch’ of ‘handmatig’. ‘Automatisch’ gaat al heel aardig en ‘handmatig’ zelfs nog iets beter. Ik vind automatisch vaak iets te verscherpt. Bij handmatig stel je ‘Sharpness’, ‘Suppress Noise’ en ‘Add Grain’ in. Eigenlijk heel simpel. Vervolgens kies je ‘Apply’ en keer je terug naar Photoshop. Het resultaat is ongekend. En geloof me, ik heb geen aandelen (was het maar waar!) en ik ben ook niet gevraagd dit product te promoten.

Gebruik jij ook Topaz Sharpen AI? Dan ben ik wel benieuwd naar jouw ervaringen en welke instellingen jij gebruikt. Laat het me aub weten!

Wat ik jou adviseer is onscherpe foto niet meer weg te gooien en met behulp van dit programma ze een tweede kans te geven. Echt weggooien kan altijd nog.

Veel plezier…

 

Zie onderstaande voorbeelden. Steeds een 100% crop:

tp Korhoen 04 3880 Holterberg 01
Korhoen uit 2004 met een Canon 300D en een 200-400mm Tamron-lens. Voor.

tp Korhoen 04 3880 Holterberg 02
Na.

tp R9A1144 01
Voor.

tp R9A1144 02
Na.

tp Z9A5391 01
Voor.

tp Z9A5391 02
Na.