Zomertortel 2023

De hut De Achtertuin in Alphen-Chaam is de meest kneuterige hut van Nederland. Een stalraampje hier, een stronkje daar, een stel oude klompen, een melkbus, een waslijn met kanten bh’s, een vervallen tuinhek, etc. Dit alles rondom een geinige vijver met veel mos en wat romantische klaprozen en madeliefjes...

Begin juli zit ik (net als in 2021) in deze hut, samen met Edwin Leemans. Wat doen we hier? Wat ‘mot’ ik met al die oubolligheid? En heb ik inmiddels niet genoeg hutten van binnen gezien?

In Nederland is de kneuterigheid verdwenen en daarmee ook de zomertortel. Hier niet. Hier fotografeer je gegarandeerd de zomertortel. Wat wil je nog meer!

IMG 0210

Als we de auto parkeren horen we de zomertortel al zingen. Huteigenaar Erwin Goossens komt aangereden, maakt even een gezellig praatje en geeft de nodige instructies. We installeren onze camera’s en voor je het weet heb je de eerste appelvink op de foto gejaagd. Dan een eekhoorn en voordat Erwin goed en wel de straat is uitgereden hebben we de eerste zomertortel al op de gevoelige plaat. Een buizerd wil ook wel op de foto. Het miezert zacht, hetgeen mooi licht geeft met verzadigde kleuren. Bovendien zijn die druppels best geinig in je foto.

Appelvink 23 T4A3335 Alphen Chaam

Buizerd 23 T4A3227 Alphen Chaam     Appelvink 23 T4A3620 Alphen Chaam

Om 12u is Erwin weer terug met soep en warme worstenbroodjes. We laten onze foto’s zien. Hij is onder de indruk en zegt dat dit de mooiste foto’s zijn die hij ooit heeft gezien, gemaakt vanuit zijn hut. Erwin was vanochtend de WiFi-code vergeten te geven. Dat doet hij nu alsnog.

Zanglijster 23 T4A3811 Alphen Chaam     Eekhoorn 23 T4A3803 Alphen Chaam

De hele dag door horen we regelmatig de zomertortel koeren. Een paar keer zien we er één in de boom zitten en uiteindelijk komen ze viermaal eten en/of drinken voor de hut met maximaal drie exemplaren tegelijkertijd. Dolletjes!

Als de worstenbroodjes me tegen beginnen te staan, schiet ik met één schot hagel alle tortels uit het stalraam en rijden we weer richting Rotterdam.

Nou, doei…

Zomertortel 23 T4A2912 Alphen Chaam

Zomertortel 23 T4A4213 Alphen Chaam     Zomertortel 23 T4A4241 Alphen Chaam

Zomertortel 23 T4A4496 Alphen Chaam

Zomertortel 23 T4A4571 Alphen Chaam     Zomertortel 23 T4A4676 Alphen Chaam