Auerhoenders en korhoenders in Noorwegen 2022

Samen met Inge Duijsens vertrek ik vrijdag 22 april per vliegtuig naar Oslo. Het doel is auerhoenders en korhoenders fotograferen in de omgeving van Deset. We gaan gebruikmaken van de hutten van Floris Smeets. We hebben vertraging, dat betekent dat we niet op tijd in Noorwegen zijn om vanavond nog in een hut te gaan zitten.

Eerlijk? Ik vind het prima. Anders hadden we ‘haastje repje’ na aankomst in Oslo direct naar een hut gegaan. Nu hebben we de tijd om relaxed te eten, onze camera’s fotoklaar te maken en een goede nachtrust te pakken. Het is vakantie hé. De Noorse stagiair Bendik haalt ons op van het vliegveld en rijdt ons in twee uur naar Rena.

IMG 5463
Basecamp.

Zaterdag 23 april ontbijten we om 8 uur en maken daarna een gezellige wandeling in de buurt. Een watersnip doet een baltsvlucht. Het geluid dat hij produceert, vind ik geweldig. Na de lunch doe ik een tukkie.

Zaterdagavond vertrekken we om 18u naar de baltsplaats van de auerhoenders. We overnachten in de schuiltent. Het is vier graden onder nul. Oeps! Om 20.37u hoor ik een auerhoen landen en om 21u ga ik pitten. Het is 3.58u als ik wakker word door een baltsende auerhaan. Tijd om op te staan. Ik ben omgeven door minimaal drie auerhanen, het kunnen er ook vijf zijn. Eerst op afstand en dan gelukkig eentje vlakbij. Joepie! Ik schiet op iso 6400 en later op 3200. De geluidloze spiegelloze camera is een zegen bij zo'n schuwe vogelsoort. In de verte hoor ik een korhaan bolderen en ik hoor een baltsende watersnip. Wat een feest! En wat een natuurbeleving! Om 10.30u haalt Floris ons weer op. Een succesvolle eerste fotosessie!

IMG 5465     IMG 5469

Zondagavond 24 april gaan we na het diner naar een andere baltsplaats voor auerhoenders. Andere achtergrond, andere kansen. Wessel Veenbrink, de tijdelijke assistent van Floris, brengt ons. Om 19.47u arriveert de eerste auerhoen. Om 3u ben ik wakker en ga ik op mijn stoeltje zitten. Het is dan nog pikkedonker, maar er is al volop activiteit. Een haan baltst vlak naast mijn tent, ik durf me nauwelijks te bewegen. Als het licht is, arriveren minimaal vier hennen, die wel openstaan voor een interactie met ‘the boss’, als je begrijpt wat ik bedoel. Er wordt ook wel gepaard, maar helaas voor mij slecht zichtbaar net achter een boompje. Heb ik weer. Wil ik een keer kinky foto’s maken...

IMG 5470     IMG 5482

Er zijn hier minimaal twee andere hanen die steeds naar de hennetjes toekomen. ‘The boss’ probeert dat te voorkomen. Achter ons vechten twee hanen langdurig met elkaar, ik kan het zien door een spleetje van de tent. Het gaat er bruut aan toe. Moet dan nou!? Blij dat ik geen auerhaan ben. Ik ben namelijk niet zo’n vechtersbaas. Sterker nog, de eerste die wegrent als er geknokt moet worden, ben ik. Om 9.30u pakken we in en gaan ontbijten.

Auerhoen 22 I2A0791

Auerhoen 22 T4A1232     Auerhoen 22 T4A1254

Auerhoen 22 I2A0944

Maandagavond 25 april gaan we naar de korhoenderhut. Zeg je korhoender, dan zeg je bolder-de-bolder. Onderweg zien we een eland en een visarend bij een nest. Gewoon in het bos hé. De volgende ochtend word ik gewekt door zo’n veertig korhanen. Ongelofelijk wat een geluid! Het zindert van de bolderende korhoenders! Eén korhaan verdedigt een vierkante meter grond op pakafstand van mijn tent. Omdat mijn tent aan de voorkant een stukje openstaat, kijken we elkaar geregeld aan waarbij ik hem zie denken: "Iets klopt er niet, maar het verdedigen van mijn stukje grond heeft topprioriteit dus ik laat die gast voor wat het is". Deze ochtend komt wat natuurbeleving betreft in mijn top-tien. Wellicht wel in mijn top-drie! Ja ja!

IMG 5512
De hutten bij de korhoender-baltsplaats.

Korhoen 22 I2A1374

Korhoen 22 T4A3913     Korhoen 22 T4A4080

Korhoen 22 T4A4879     Korhoen 22 T4A5726

Korhoen 22 I2A2292

Korhoen 22 I2A1878     Korhoen 22 T4A5909

Dinsdagavond 26 april zitten Inge en ik bij de auerhoenders. Weer een andere hut. Lang verhaal kort: 3 hanen, wat hennen, een paring, een vechtpartijtje en een enkele sneeuwvlok. Dolletjes!

IMG 5564

Auerhoen 22 T4A6177

Auerhoen 22 I2A2523     Auerhoen 22 T4A6550

Woensdagavond 27 april doen we weer een nacht en een ochtendje korhoenders. Lang verhaal korter: korhoenders, fraai tegenlicht en foto’s maken.

Korhoen 22 I2A3094

Korhoen 22 I2A3146     Korhoen 22 I2A3918

Korhoen 22 I2A4068

Korhoen 22 I2A4737

Korhoen 22 I2A5110     Korhoen 22 I2A5168

Korhoen 22 T4A6580 2     Korhoen 22 I2A5321

Korhoen 22 I2A6201

Donderdagavond 28 april voor de laatste sessie naar de korhoenders. Kort verhaal: heerlijk genoten van de bolderende korhoenders.

Korhoen 22 I2A6596

Vrijdag 29 april. Onze vlucht is gecanceld. Heb ik weer. We vliegen twee uur later met een andere vlucht naar Schiphol. Pieter, de man van Inge, haalt ons op van Schiphol.

Het was een geslaagde trip. Inge is een fantastische reisgenoot. Als dame staat ze haar mannetje. Floris Smeets is een voortreffelijke gast(heer): lekker eten, mieterse hutten en plenty fotomogelijkheden. Een aanrader dus.

Tot slot nog dit. Ooit van het begrip ‘crazy capercaillie’ gehoord?

 

Vogelsoorten
Bonte kraai
Wilde eend
Kramsvogel
Houtduif
Kauw
Ekster
Kruisbek
Huismus
Buizerd
Grote zaagbek
Tjiftjaf
Grote bonte specht
Vlaamse gaai
Koolmees
Kraanvogel
Witte kwikstaart
Sijs
Winterkoning
Brilduiker
Groenling
Ekster
Vink
Merel
Roodborst
Boomklever
Graspieper
Watersnip
Wintertaling
Raaf
Oeverloper
Sperwer
Goudhaantje
Koperwiek
Keep
Auerhoen
Korhoen
Goudvink
Goudplevier
Zwarte specht
Geelgors
Grote barmsijs
Wilde zwaan
Spreeuw
Pimpelmees
Ringmus

Zoogdieren
Eland
Eekhoorn