De oeverzwaluw

De oeverzwaluw is niet alleen onze kleinste zwaluw, het is ook de zwaluw die het vroegst arriveert in het voorjaar ten opzichte van onze andere zwaluwen. Al in maart kun je deze grappige vogels tegenkomen...

Deze zandliefhebber maakt, opportunistisch als hij is, zijn nest in een zandberg. Er is niet veel nodig. Al in een kleine berg zand zijn ze in staat hun nest te maken. Als er maar een steile wand is van minimaal een meter.

Dat bouwen van een nest doen ze graag in groepsverband. Is er eenmaal een geschikte wand gevonden, dan beginnen vaak meerdere paartjes met het graven van een eigen nesthol. Zo’n nesthol in het zand is kwetsbaar. Het gebeurt nogal eens dat ze een nest bouwen op een bouwterrein en als een aannemer de zwaluwen niet opmerkt, kunnen de nesten verwoest worden. Menig bouwproject wordt stil gelegd als een kolonie oeverzwaluwen wel wordt opgemerkt. Aan vogelaars wordt daarom gevraagd een mogelijke kolonie te melden bij een uitvoerder. Het zijn namelijk beschermde vogels. Het komt ook voor dat voorbijgangers onbewust op de zandberg lopen en dat daardoor de nesten instorten. Tenslotte zijn er rovers (eksters of torenvalken wellicht?) die er een sport van maken om de nesten uit te graven en zo de jongen te verorberen.In het broedseizoen van 2016 vond ik bij mij ‘om de hoek’ in het Rottemerengebied een kolonie oeverzwaluwen. Meerdere dagen heb ik mijn schuiltent bij deze kolonie geplaatst en zo het gedrag bestudeerd en gefotografeerd. Dat leidde uiteindelijk tot onderstaande fotoserie.

Om 'mijn' oeverzwaluwen van veilige afstand te kunnen observeren, gebruik ik de Eden verrekijker XP 10x56. Zo kan ik inschatten wanneer de jongen gaan uitvliegen, dus wanneer ik mijn tentje kan plaatsen. Deze dakkant kijker is wat groter (en daardoor iets zwaarder) dan de Eden verrekijker XP 10x42 die ik eerder heb getest. Door het grotere formaat ligt hij prettig in de hand. Kwalitatief is deze verrekijker opvallend goed:

Het zichtveld is behoorlijk breed hetgeen helpt om een vogel gemakkelijk in het kijkerbeeld 'te vangen'. Het beeld is helder en goed scherp, ook in de randen. Dat kijkt prettig en geeft een rustig beeld. De contrasten en de kleuren worden realistisch weergegeven. Ook na een ochtend intensief gebruik, blijft deze verrekijker prettig om door te kijken. De prestaties in de schemer zijn gewoon goed. Zelf ben ik brildragend, maar dat hindert niet. Deze kijker doet niet onder voor de kijkers uit het topsegment en dat is gezien het prijskaartje (euro 389) verrassend...