Ik ga op vakantie en neem mee

Je kent dat wel, je gaat met het vliegtuig op fotografievakantie en dan schiet je een avond voor vertrek in de stress, omdat je niet weet wat je wel en wat je niet in je koffer meeneemt. Of je bent twee weken op reis geweest en wat blijkt: de helft van je kofferinhoud gaat onaangeraakt weer mee terug. Enfin, wat neem je mee en wat niet...01 Camera en (tele)lens

Het belangrijkste van allemaal is natuurlijk: je camera en je (tele)lens!  Uiteraard gaan die niet in de koffer, maar daarvoor reserveer je een plekje in je handbagage. Je handbagage mag vaak maar 8 kg wegen. Dat is niet veel. Hang een camera om je nek, prop zoveel mogelijk in de zakken van je jas als je handbagage wordt gewogen. Na het wegen kun je alles terugplaatsen in je handbagage. Of je vraagt 'een wegbrenger' op het vliegveld om even op je handbagage te passen en laat vervolgens tijdens het inchecken een geinig lichtgewicht rugzakje zien. Vervolgens neem je afscheid en wissel je van handbagage.

02 Batterijen
Neem voldoende batterijen mee. En een oplader. Denk ook aan een Multi-stekker die je in bijna elk land kunt gebruiken als converter op onze Europese stekkers. Let op, kom je in koude streken dan gaan je batterijen sneller leeg dan normaal. Een reden te meer om voldoende batterijen mee te nemen.

03 Geheugenkaartjes
Deze heb je nooit genoeg! Je zult maar moeten stoppen met fotograferen, omdat je geen lege kaartjes meer voorradig hebt. Daarom nemen veel fotografen een laptop of een externe harde schijf mee om foto's op de back-uppen. Geen gek idee! In sommige camera's kun je meerdere geheugenkaartjes plaatsen. Zo kun je op een snel kaartje fotograferen en 's avonds een back-up maken op een ander (wellicht langzaam en goedkoper) geheugenkaartje.

04 Kleding
Vaak ga ik naar koude streken en dan is warme kleding van belang, zoals een goede jas, warme schoenen etc. Onder je jas kun je meerdere lagen kleding dragen die je, al naar gelang het warmer of kouder is, uit of aan kunt doen. Vroeger nam ik voor het avondeten een nette broek en dito trui mee. De schaamte voorbij zijnde neem ik dit allang niet meer mee en besteed ik de vrijgekomen ruimte voor iets nuttigers. Op vogelvakantie ben ik (iets) makkelijker dan thuis en doe ik een paar daagjes langer met mijn kleding. En dat alles om ruimte te besparen. Koude vingers zijn killing. Zelf draag ik in koude streken goede wanten en daaronder wollen handschoenen. Tijdens het fotograferen doe ik de wanten even uit om zo beter de ontspanknop van de camera te kunnen bedienen. Er zijn andere oplossingen, zoals handschoenen met een 'los' topje van de wijsvinger.

05 Digitaal
Gelukkig kunnen we steeds meer ‘digitaal’ meenemen. Een leesboek, de aanschafbonnen van je fotomateriaal (voor de douane als bewijs dat je dit echt in Nederland hebt aangeschaft), het reisschema, een kopie van je paspoort en rijbewijs (niet geldig, maar o zo handig als je het origineel verliest), je instapkaart voor het vliegtuig, etc., etc. Oh ja, op je telefoon kun je apps installeren die handig zijn in het buitenland (een vertaal-app, een route-app, een weer-app, een noorderlicht-app, etc).

06 Statief
Wordt het een lichtgewicht éénpootstatief of een zware driepoter. Of wellicht wel allebei. Allemaal zaken om van tevoren over na te denken. Persoonlijk kies ik er (bijna) altijd voor om een driepoot mee te nemen. Stabiliteit voor een goede foto boven alles! De ruimte tussen mijn statiefpoten vul ik op met sokken, t-shirts en onderbroeken (al dan niet in een plastic zak).

07 Burka
Een schuiltent neem ik niet mee, in tegenstelling tot een burka. Een burka weegt nauwelijks iets en je kunt hem om een voorwerp wikkelen dat in de koffer moet en wellicht breekbaar is. Met je koffer wordt door het personeel van het vliegveld letterlijk gesmeten is mijn ervaring.

08 Back-up spullen
Je boekt een dure reis en halverwege de trip stopt je camera er mee. Shit happens. Dit gebeurt vaker dan gedacht. Mijn oplossing: neem een tweede camera mee. Ook een reservelens kan geen kwaad. Natuurlijk geen 2e 500mm, maar wellicht een handzame 300mm f4. Ga je met meerdere fotografen op pad dan kun je onderling afstemmen wie wat aan back-up-materiaal meeneemt. Moet je natuurlijk wel met hetzelfde merk fotograferen! Een back-up-camera kun je huren als je die niet bezit. Oh ja, ook een reservebril gaat in de koffer. Heden ten dage neem ik zelfs een tweede telefoon mee. Waar ben je als hippe fotograaf zonder telefoon, met al die handige apps en communicatiemogelijkheden (zoals WhatsApp en Skype). Het thuisfront wil ook graag weten wat ik uitspook.

09 Allerlei
Een zakmes, schoonmaakspullen voor je lens en censor, medicijnen, teenslippers, oordoppen (je reismaat zal maar snurken!), zaklamp, etc. Maar uh, overdrijf niet. Vele kleine voorwerpen wegen bij elkaar toch een paar kilo.

10 Je goede humeur
Als laatste neem je je goede humeur mee. Altijd! Geniet van je vakantie en laat hem niet van je afpakken door een beetje vertraging of andere tegenslagen. Op het moment zelf is vertraging (of een toch iets minder mooie hotelkamer dan beloofd) balen, maar achteraf kun je er (bijna) altijd wel weer om lachen. Ooit baalde ik omdat ik met een georganiseerde trip niet op het mooie eiland Hornøya kon komen. Voor mij was het achteraf een goed excuus om nog eens een vakantie te boeken naar het altijd vogelrijke Varanger!

Ten  slotte
In je koffer mag je meestal 23 kg meenemen. Je handbagage mag vaak maar 8 kg zijn. Informeer bij je luchtvaartmaatschappij naar de juiste gewichten en maten van je bagage.

Wat ben ik vergeten en neem jij wel mee op fototrip?