Dwergmeeuwen en een noordse stern in het Rottemerengebied

Wij Rottemerengangers leven in luxe. Er is hier namelijk altijd wel iets te zien en te fotograferen. Dan werkt er een roerdomp mee, dan weer een blauwborst, een snor of een baardmannetje. Nee, heb geen medelijden met de Rottemerengangers. En bovendien hebben we goede vogelaars in ons midden die wel eens iets leuks vinden. Ik behoor daar niet bij, ik vind nooit iets. Ja, de eerste visdief van het jaar, maar daar score je weinig kudos mee. Niet getreurd, mijn rol is een andere, namelijk foto's trekken. Iedereen blij...

Over blij-zijn gesproken, een oud-geborduurd gezegde luidt: hij die de dwergmeeuw niet waardeert, verdient geen Ross' meeuw. Ik heb deze spreuk afgestoft en er mijn slogan van gemaakt.

Dwergmeeuw 24 I2A4806 Rottemeren

Dwergmeeuwen zijn namelijk top. Alles klopt. Klein, schattig, wendbaar, een mooie leigrijze bovenvleugel, een donkere ondervleugel met een hip wit achterrandje. Knalrode poten bovendien. Jammie! En helemaal geinig vind ik dat de eerste zomer dwergmeeuwen qua structuur een hele andere vleugelbouw hebben. Een adulte dwergmeeuw heeft een rond vleugeluiteinde, de eerste zomers hebben een puntige vleugel. Als je niet beter weet zou je haast denken dat het een andere soort betreft.

Dwergmeeuwen fotograferen is niet een makkelijke aangelegenheid. Weet dat die beauty’s alle kanten op stuiteren. Zie daar je autofocussysteem maar eens op te richten. De plakker van de Canon R5 helpt daar gelukkig goed bij. Uitmuntend zelfs. Het helpt als een stevige wind dagen lang uit het noorden komt. De avonden zijn dan fantastisch. Met mooi licht ploeteren de mini-meeuwtjes traag op een paar meter keer op keer vlak voor je neus tegen de wind in. Is de pigmee-meeuw gepasseerd, dan stap je op je elektrische fiets, fiets voorbij de meeuw en dan fotografeer ik hem opnieuw.

Garry Bakker roept al dagen dat hij een noordse stern gaat vinden. Ik laat hem dan maar en denk: het zal wel. Dan gebeurt het, een appje van Garry: noordse stern tp langs de roeibaan! Een noordse stern is een zeldzaamheid in het binnenland en je verwacht dat ie zo weer is vertrokken. Wat blijkt: drie dagen later vliegt hij nog steeds zijn rondjes langs de roeibaan en laat ook hij zich elke avond heerlijk fotograferen met prachtig licht.

Wij Rottemerengangers leven in luxe, of had ik dat al opgetekend?

Noordse stern 24 I2A6055 RottemerenZwarte stern 24 I2A5575 Rottemeren
Bijvangst.