IJsvogel de la Tom

In mei ben ik een dagje op stap geweest met Tom van Hell. Tom bijt zich al een lange tijd vast in één project, namelijk ijsvogels fotograferen. Niet zonder succes, want in het tijdschrift Natuurfotopassie had Tom recent een uitgebreid en mooi artikel over deze vogels, geïllustreerd met zijn foto's.

 
Al vroeg meldde ik mij in Scherpenzeel, voor mij geen onbekend terrein omdat mijn zwager en schoonzus een straat verder wonen (mijn zwager is ook nog eens familie van Tom).
 
Met de auto reden we naar de ijsvogellocatie; een prachtige Gelderse beek in een mooi bos, precies zo'n locatie waar je een broedende ijsvogel verwacht aan te treffen. Voor alle zeurpieten die beweren dat er in Nederland geen natuur en geen rust meer is: Toms stekkie voldoet hier ruimschoots aan!
 
Mijn bezoek is gepland op een gunstig moment. De jongen van het eerste nest zijn net uitgevlogen en het ouderpaar is druk in de weer om te werken aan hun relatie. Zo bereiden ze zich voor op hun tweede
broedsel. Dat betekent in de praktijk veel contactroepjes over en weer, voedseloverdrachten en af en toe een paring (helaas net te ver om te fotograferen). Dat brengt me op een idee, voordat ik naar huis ga haal ik ook een visje bij de visboer, wie weer waar dat toe leidt. ;-)
 
Het fotograferen gaat voortreffelijk. Zo af en toe schijnt de zon op het takje waar vandaan de ijsvogels regelmatig vissen. Door extra onder te belichten ontstaat er dan een mooie (donkere) sfeer in deze foto's.
 
Wat mij betreft was het een succesvolle dag!