Stel je krijgt van je schoonfamilie de tip dat ze, dom toeval, een jonge bosuil hebben gevonden. Een takkeling noemen wij dat, maar dat weet de koude kant van je familie natuurlijk niet. Ook niet gaan uitleggen (tip 1), want dat beklijft niet bij die gasten. Gewoon 'dank je wel voor de tip' zeggen (tip 2) en ze in het ongewisse laten.
Jij naar dat uilskuiken, en ja hoor er zit een jonge bosuil op een fraai takkie. Mooi zeg! Lekker wat foto's trekken en klaar is Kees. Vergeet niet een afdrukje of een appje met fotootje te sturen naar je schoonfamilie (tip 3), dat dan weer wel, dat zorgt ervoor dat ze je een volgende keer weer tippen.
Een takkeling.
De kans is echter groot dat je nu een fotokans hebt misgelopen. Wat dan? Nou, je dacht dat het uilskuiken de hoofdprijs was en je hebt je allenig gefocust op dat jonkie. Wat je bent vergeten is even verder te kijken.
Want nu de gouden tip (tip 4): negen van de tien keer zit ma of pa bosuil 50 meter verder in een boom de boel in de gaten te houden. Meestal iets hoger en wat verder weg dan het nakroost, maar hij of zij zit er wel. Altijd! Nou, bijna altijd. Logisch, ik zou precies hetzelfde hebben gedaan als mijn 'takkeling' zou uitvliegen (‘als’ zeg ik je, want ik heb geen kinderen voor zover ik weet). De volgende keer dus niet tevreden zijn met dat jonkie en gewoon nog even verder zoeken.
En dan nog een tip (tip 5): beeldvullend is zo niet meer van deze tijd. Loop een stukje naar achteren, dan wordt de hoek mooier (namelijk minder stijl) en je kunt wat van de omgeving meepikken. 'Less is more' of 'vogel met leefomgeving' noemen we dat. Laat de vogel zien in zijn context. Nooit het onderwerp in het midden zetten (tip 6) en wellicht kun je wel door wat bladeren of wat takken heen fotograferen (tip 7). Zo ontstaat er een mooie en vage onscherpte. Doe ook eens een paar stappen naar links of naar rechts en je zult zien dat de achtergrond compleet verandert (tip 8). Denk ook eens aan een tegenlicht-opname (tip 9).
Zo kan het ook, een beetje ruimte geven.
Vogel met leefomgeving.
En dan mijn allerlaatste tip (tip 10), gewoon gratis hé, zoek je jonge bosuilen, wees er dan vroeg bij in het voorjaar. Bosuilen kunnen in januari al broeden, dan vliegen de jongen in februari of maart al uit.
Nog een leuk weetje: bosuilen kunnen bruin of roodbruin zijn. Grijze bosuilen bestaan niet. En vergeet niet: iedere wijze uil is ooit een uilskuiken geweest.
Veel succes, ook met je schoonfamilie...
Vogel met context.
Een foto met een verhaal.
Een beetje door de bladeren gefotografeerd.
Tegenlicht (gestreepte bosuil).
Less is more. Joepie!