‘AF ON’-knop en een schommelkop

Als het om vliegende vogels gaat, ben ik een kneus. Vliegende vogels fotograferen is namelijk mijn handicap. Elke vogelfotograaf heeft een hoog percentage onscherpe foto’s als het om vliegende objecten gaat, maar mijn percentage is wel heel erg hoog!

Ik heb geen vaste hand moet je weten en bovendien heeft mijn rug besloten dat het vanuit de hand fotograferen met de 500mm-lens verleden tijd is. Ik trek het gewoon niet meer dat zware ding (4,5 kilo of zo) vol op mijn rugspier. Titus, mijn fysio adviseert me mijn knieën te buigen en zo mijn rug te ontlasten. Ja dag! Ik heb zelf een andere oplossing bedacht, namelijk een schommelkop aanschaffen.

Visdiefje 18 Z9A3664

Schommelkop
Ik kies voor de Sirui PH-20 schommelkop die ik aanschaf bij Kamera Express. Omdat ik mijn oude statiefkop (videokop 501HDV Manfrotto) niet meer van mijn Velbon 3-pootstatief af kan halen, koop ik er gelijk een robuust nieuw statief bij: Sirui R-5214X Reporter. En om het geheel compleet te maken heb ik voor mijn 1-pootstatief een Sirui L-10 Tilt head gekocht. Die laatste had wat steviger gekund, maar ach, zo vaak fotografeer ik niet van een 1-pootstatief en zo blijft het setje lekker licht qua gewicht.

Schommelkop 18 6851
Sirui R-5214X Reporter en Sirui PH-20 schommelkop.

Heb je net als ik een ‘alles behalve’ vaste hand en een niet al te sterke rug, dan is een schommelkop echt een verademing. Met één simpele handbeweging volg je eenvoudig en soepel het onderwerp. Het onderwerp blijft gemakkelijk in beeld en is zo goed te fotograferen.

Autofocus instellingen aanpassen
Bovendien bedien ik op een nieuwe manier mijn autofocus. Kan dat? Jazeker! Op de achterkant van mijn camera (Canon 5d mark IV) zit een ‘AF ON’-knop. Met deze knop bedien je de autofocus. In het programma ‘Aangepaste bediening’, kies je ‘Ontspanknop half ingedrukt’ en dan ‘Start meten’. Je kunt dan met de ontspanknop niet meer scherpstellen, dat doe je dan met de ‘AF ON’-knop op de achterkant van je camera. Het is even wennen, maar als je het onder de knie hebt (door het te gaan doen) werkt het eigenlijk best logisch. Het idee is dat het autofocusproces nu niet meer wordt beïnvloed door het ‘afdrukken’ van de foto. In plaats van één gecombineerde functie, zijn het nu twee gescheiden processen. Wat ik merk is dat ik voorheen, door het afdrukken, stopte met ‘autofocussen’. De scherpte gaat dan logischerwijs van het onderwerp af.

Camera 18 6997    Camera 18 6995

Camera 18 6996    Camera 18 6998

Bijkomend voordeel
Wat voor mij een extra plusje is, is dat je makkelijk een compositie maakt. Stel, je fotografeert een vogel op een paaltje. Tot voor kort selecteerde ik dan het scherpstelpunt dat in een hoek van de foto zit, zodat de vogel bijvoorbeeld mooi de ruimte (van de foto) in kijkt. Nu doe ik dat anders. Ik gebruik het middelste scherpstelpunt, stel scherp met de ‘AF ON’-knop, bepaal vervolgens een compositie en druk af. Als ik het zo opschrijf, lijkt het wellicht een ingewikkeld aantal handelingen te zijn, maar dat is het in de praktijk niet. Het is even schakelen, maar als je dit onder controle hebt, werkt het fantastisch!

Vliegende vogels fotograferen zal voor mij altijd een kunst blijven. Toch is het door bovenstaande voor mij net iets gemakkelijker geworden. Wellicht voor jou ook? Martin, Frank en Harco, dank voor het meedenken!

Grauwe gans 18 Z9A2798     Grauwe gans 18 Z9A2921

Grauwe gans 18 Z9A2936

Grauwe gans 18 Z9A2954

Grauwe gans 18 Z9A3429

Houtduif 18 Z9A3178

Postduif 18 Z9A3082

Slobeend 18 Z9A3216