Nog steeds blij met mijn gruttoproject wil ik meer. ‘Less is more’ om precies te zijn. Gaat het lukken de grutto op deze manier te fotograferen? Gewoon proberen...
Voor ‘less is more’-foto’s is het de kunst om veel leefomgeving in beeld te brengen en zo dicht mogelijk bij het onderwerp te komen, om zo het vogeltje goed zichtbaar in beeld te krijgen. Easy!
Ochtendmist brengt sfeer in een foto.
Dat dichtbijkomen kan door de vogel te belonen met een passend ‘snoepje’ of door vertrouwd met hem te raken. Het hangt van de vogelsoort en de omstandigheden af waarvoor je kiest. Met de grutto (en zelfs de tureluur) lukt dat uiteindelijk. Een beetje geluk en een beetje volhouden helpt daarbij.
Een laag camerastandpunt om de vogel boven de horizon te krijgen.
Oh ja, zout op de staart van de grutto leggen is ook een beproefde methode. Je kunt je echter afvragen of deze manier van werken nog wel van deze tijd is...
Bijvangst: graspieper. Adult vs juveniel. Wie is wie? De oplossing staat onder dit artikel.
Ook met de telelens kun je het onderwerp wat ruimte geven. Hetzelfde paaltje, andere vogel en andere lichtomstandigheden.
Kopportret. De tegenhanger van 'less is more'.
Tegenlicht 'toevoegen' aan de foto.
Verzoek aan de landeigenaar om een wat fotogenieker hek te plaatsen. Bvd!
Grutto, hek en klaprozen.
Voor meer 'less is more', klik hier.
Oh ja, welke graspieper is de adult en welke de juveniel? De eerste is de jonge vogel en de tweede de volwassen vogel. Dat kun je zien omdat de veren van de eerste vers zijn en de veren van de tweede graspieper gesleten zijn.