Grutto dramatique

Drama in de polder. Vergeet even less is more, dat doen we de volgende keer weer. Ik wil het hebben over de grutto. Alles aan de grutto is dramatisch. Het gaat slecht met de soort en zijn leefomgeving, het is een uitgekauwd foto-onderwerp, je ziet ze steeds minder, daar waar ze goed te fotograferen zijn, tref je massa’s fotografen. Last but not least het is onze nationale vogel. Niet echt een onderwerp om te gaan fotograferen. Nee, dat begrijp je.

Echter, in de buurt van mijn schoonfamilie weet ik een leuk plekkie om grutto's te fotograferen. Gewoon van de openbare weg hé! Eind mei is een mooie tijd om dat te doen. Ze hebben in die periode jongen en zijn dan bijzonder waakzaam. De keizer van de polder gaat dan graag op een paaltje zitten. Niet om voor jou als fotograaf te poseren, maar om de aandacht van de jongen af te leiden. Deze weidevogels gedragen zich dan als echte dramaqueens.


Grutto 19 R9A6664     Grutto 19 R9A6728

Grutto's fotograferen dus. Om het geheel wat dramatischer te maken, kun je je belichting aanpassen. Beetje extra onderbelichten bijvoorbeeld. Ik ben daar dol op. Helemaal in combinatie met tegenlicht. Eventueel kun je dit onderbelichte effect in Photoshop, je raadt het al, wat dramatiseren.

Grutto 19 R9A7059

Helemaal leuk is het als je een grutto precies voor de zon kunt positioneren. Dat doe je door jezelf, als fotograaf, zo in een positie te manoeuvreren dat de zon precies achter 'jouw' grutto staat. Dat dus.

Grutto 19 R9A7263     Grutto 19 R9A7108

En zakt de zon lager en lager, dan wordt dat dramatische effect steeds heftiger. Totdat de zon achter de horizon zakt, dan is het dramafeest over.

Grutto 19 R9A7494

Grutto, ik hoop dat het ooit weer goed met je gaat, maar (en dat klinkt dramatisch) ik vrees het ergste... :-(


Voor meer grutto's, maar dan wel 'less is more', klik hier