Wie is de ware redpoll-lover?

Noem mij een liefhebber van de barmsijs en je bent mijn vriend. Een groter compliment kun je me niet geven. Ben ik de enige die deze fraaie vogel tot favoriet verhef?

Struikrietzanger 21 T4A0983 Waddinxveen

Bij mij om de hoek huist al een paar dagen een struikrietzanger. Dat is een geinig en zeldzaam vogeltje die op het oog nauwelijks is te onderscheiden van een kleine karekiet en van een bosrietzanger. De verschillen zijn er, maar miniem. Niet aan beginnen om die te zoeken, want eenmaal zijn snavel opengetrokken is het klip en klaar dat het om een struikrietzanger gaat en niet om een kleine kar of bosrietzanger. Een compleet andere zang, met melodieuze zangstrofen en originele imitaties. Ik herken een boerenzwaluw in zijn riedeltje, een witte kwikstaart en ik meen een putter te horen. Geinig!

Struikrietzanger 21 T4A0983 Waddinxveen     Struikrietzanger 21 T4A1186 Waddinxveen

Struikrietzanger 21 T4A1214 Waddinxveen     Struikrietzanger 21 T4A1739 Waddinxveen

Nu ben ik een nobody als het om vogelgeluiden gaat. Ik geef je op een briefje dat ik al vele bijzondere vogels heb gehoord zonder me daarvan bewust te zijn geweest. Jammer eigenlijk. Ik had al fietsend naar mijn werk een zingende zwartkoprietzanger ontdekt. Een roepende groene fitis, terwijl ik op het terras zit, ik noem maar iets hé. Maar ja, al zitten er tien orpheusspotvogels onder mijn flatje te zingen, ik ga ze niet ontdekken.

Struikrietzanger 21 T4A1783 Waddinxveen

Jammer? Welnee, ik heb andere kwaliteiten. Een vogel puik op de foto zetten bijvoorbeeld. Toch zijn er vogelgeluiden die ik herken, omdat die in mijn systeem zitten. De bijeneter, een fluiter, een overvliegende zwartkopmeeuw, de rietgorilla en de barmsijs uiteraard. De echte vogelgeluidenkenner is daar niet van onder de indruk, maar ik kan er mee leven.

En nu komt het. Sta ik die zingende struikrietzanger te fotograferen, hoor ik hem opeens een barmsijs imiteren. Hoorde ik het goed? De volgende ochtend nogmaals luisteren en ja hoor, zo af en toe doet ie een ‘barmsijsje’! Het kan niet anders dan dat hij ooit elders een barmsijs heeft gehoord en zijn geinige roepje zo mooi vond dat hij het de moeite vindt hem na te doen. Dolletjes hè! Struikrietzanger 21 T4A2643 Waddinxveen     Struikrietzanger 21 T4A2821 Waddinxveen

Struikrietzanger 21 T4A3312 Waddinxveen

Ps. ook The Sound Approach heeft een opname van een struikrietzanger die een barmsijs nadoet.