De zomertortel gedurende het EK

Het goede nieuws is dat ik zaterdag 13 juli 2024 een paartje zomertortels heb gefotografeerd. Het slechte nieuws is dat dit wel eens de laatste keer kan zijn geweest. Zomertortel zit namelijk in de hoek waar de klappen vallen...

Zomertortel 24 I2A3781 Alphen Chaam

Voor het derde jaar boek ik de hut De Achtertuin in Alphen Chaam om 'zomertortellen' te fotograferen. Dit jaar met vogelmaat Bert. Gezellig. Elk jaar wordt er door deze duifjes in de buurt van de hut gebroed en worden er jongen groot gebracht. Dit seizoen lijkt het erop dat er spijtig genoeg geen jongen zijn. Zijn pa en ma te oud om jongen voort te brengen? Is een hongerige marter de oorzaak?

Groenling 24 I2A2705 Alphen ChaamMijn logboek vermeldt, in een periode van 38 jaar, 23 waarnemingen van de zomertortel in Nederland. In mei 1988 zag ik op vakantie op Texel mijn eerste zomertortels, 5 exemplaren om precies te zijn. De naam was toen nog tortel, zonder de toevoeging 'zomer'. Op 5 mei 1990 zagen mijn vader, mijn broers en ik vijftig (50!) exemplaren tijdens een dagje trektellen op Breskens. In 2007 zag ik de laatste zomertortel in het Rottemerengebied.

Dit jaar zitten we gratis in De Achtertuin. Waarom? Mijn vorige blog trok zoveel klandizie dat huteigenaar Erwin mij trakteert op een gratis bezoekje. Graag gedaan!

De setting voor de hut is weer net iets anders dan vorig jaar. Het thema dit seizoen is het EK. Hoe verzint hij het! Je moet het durven. Rond het vijvertje staat een mini voetbalgoal, een Gullit-petje, een Memphis haarband en aan een oranje waslijn hangt een EK’88-voetbalshirt. Hilarisch!

Het jagen tijdens de trek door Zuid-Europa en het verdwijnen van geschikt habitat in ons land zorgt er voor dat de zomertortel verdwijnt in Noordwest Europa. Is dat erg?

Rond twaalf uur brengt Erwin traditiegetrouw warme worstenbroodjes. Lekker! Ik complimenteer hem met de snelle wifi van de hut. De zomertortels hebben we dan al wel gehoord, maar niet gezien. Is het de regen die ze weerhoudt te komen koekeloeren voor de hut? In de loop van de middag begint het weer te regenen en zijn we somber over onze fotokansen.

Zomertortel 24 I2A3149 Alphen Chaam 2

Dan landt er een paartje zomertortels in de boom tegenover de hut. Veertig minuten houden ze ons in spanning en dan komen ze voor de hut eten. Zo'n twintig minuten hebben we alle tijd om onze geheugenkaartjes vol te schieten.

Het logboek vul ik in als een boodschappenlijstje: een patatje oorlog, een lijntje speed en een withalsvliegenvanger.

Zomertortel, ik zal je missen zoals ik ook de korhoender en de kuifleeuwerik mis. Chris, ouwe zak!

Zomertortel 24 I2A4228 Alphen Chaam

Zomertortel 24 I2A4548 Alphen Chaam     Zomertortel 24 I2A4585 Alphen Chaam



Hut Chaam 2024
Laat je converter maar thuis.