Sony en de roodmus

Zal ik van Canon overstappen naar Sony? Gustav Kiburg heeft mij gisteravond een introductiecursus Sony gegeven. Fijne gast die Gustav. Waar kun je zomaar een week een setje testen? De body is een monster, dat heb ik al snel in de gaten. Het grote voordeel is het gewicht van het setje. Uit de hand fotograferen is geen enkel probleem...

18 mei 2020
Vandaag test ik de Sony A9ii in combinatie met de Sony 200-600mm (f/5.6-6.3). Ik test het setje met een 1.4 converter, zoals ik die met mijn Canonspul ook vaak gebruik. De scherpte vind ik erg goed. Het autofocussysteem blijkt in de praktijk heel goed te werken. Zeker in combinatie met het volgsysteem (instelling: uitgebreid flexibel punt). Zelfs ik kan nu een scherpe foto maken van een vliegende vogel! Mieters! Met de hand scherpstellen gaat ook goed. Als ik bijvoorbeeld door het riet fotografeer en met de hand moet scherpstellen, dan kun je instellen dat hetgeen wat scherp is in een kleur oplicht. Om dat nog beter te beoordelen maakt de camera in de zoeker een deelvergroting op datgene wat je scherp stelt. Het is even wennen, maar in de praktijk werkt dit best goed. 

Wat me tegenvalt is de uiteindelijke beeldkwaliteit. Ik heb vanochtend vooral met ISO 2000 gefotografeerd, wat een wat ’onrustig’ beeld oplevert. De ISO zal ik morgenochtend terugbrengen naar 1250. Ook zie ik in alle hoeken een donker hoekje (vignettering), wat als gevolg heeft dat je je foto uiteindelijk iets moet croppen (of dit in Lightroom moet verwijderen).

Dit alles komt vermoedelijk door de (mindere) kwaliteit van de zoomlens. Logisch eigenlijk. Wellicht is het niet helemaal fair deze lens te vergelijken met mijn huidige ‘prime lens’ (Canon 500mm f4 ii). 

Overall, na één ochtendje testen, kan ik zeggen dat de body en de autofocus fantastisch zijn, maar dat de uiteindelijke beeldkwaliteit minder is dan mijn huidige Canon-setje (5diii en 5diii met 500mm f4 ii).

Tja, morgen maar weer opnieuw op pad...

Sony-beelden. De foto's worden steeds tweemaal getoond op 1024 pixels breed. De eerste weergave is het totale beeld, verkleind naar 1024 pixels breed (1x naverscherpt op 2048 pixels breed). De tweede weergave is een crop van het deel van de foto waarop ik heb scherpgesteld (zonder naverscherping), dus een 100%-weergave:19 mei 2020
Vandaag start ik met een portretje van een Canadese gans. Uiteraard met de Sony-apparatuur. Waar ik aan moet wennen is dat de camera even ‘wakker’ moet worden als de camera in de ‘stand-by-modus’ staat. Hij gaat dan, met een minieme vertraging, aan.

Thuis achter de computer vind ik de beelden qua scherpte erg fraai, maar de uiteindelijke beeldkwaliteit valt me ook op 1250 ISO iets tegen. Is het een wat onrustig beeld dat de zoomlens creëert? Of komt het door het fotograferen bij f9?

Sony-beelden. De foto's worden steeds tweemaal getoond op 1024 pixels breed. De eerste weergave is het totale beeld, verkleind naar 1024 pixels breed (1x naverscherpt op 2048 pixels breed). De tweede weergave is een crop van het deel van de foto waarop ik heb scherpgesteld (zonder naverscherping), dus een 100%-weergave:


21 mei 2020
Ik begin vandaag met het eerste licht op de Slikken van Flakkee. Daar verblijft een zingende roodmus. Uiteraard gaat de Sony-combinatie mee, maar ik neem ook mijn Canon-setje mee. Zo kan ik goed vergelijken. Als er nog net te weinig sluitertijd is om foto's te maken, maak ik een filmpje met de Sony-spullen. Ondanks het weinige licht ziet dat er heel erg goed uit. Dat doet Sony fantastisch! Maar goed, het gaat om de foto's.

Roodmus 20 R9A6984 Slikken van Flakkee
Toch een beetje tegenlicht (Canon).
 
Omdat ik twee statieven mee heb genomen kan ik één op één vergelijken. Beide combinaties met een 1.4 converter. Wederom valt mij op dat het Sony-setje erg goed scoort als het om scherpte gaat. Eigenlijk niet minder dan de Canon-combinatie. Dat is best opmerkelijk, omdat de Canon-lens een prime-lens is en de Sony-lens niet. En verder  zijn bij Sony (bijna) alle beelden scherp. Dus niet zoals bij Canon nog wel eens, dat er in een reeks beelden een paar onscherpe beelden zitten (bij de 5div heb ik dat nog vaker dan bij de 5diii).

Als ik één op één vergelijk, dan valt me op dat de kleuren bij beide merken net wat anders zijn. Dit komt wellicht door de keuze voor automatisch witbalans. Het ene merk doet dit net iets anders dan het andere merk. Ingezoomd (100%), zie ik dat de scherpte van de beelden bij beide merken gelijk is en ook de ruisopbrengst is nagenoeg gelijk. Ook de onrust die ik in de onscherpte zie, is min of meer vergelijkbaar.

Sony-beelden. De foto's worden steeds tweemaal getoond op 1024 pixels breed. De eerste weergave is het totale beeld, verkleind naar 1024 pixels breed (1x naverscherpt op 2048 pixels breed). De tweede weergave is een crop van het deel van de foto waarop ik heb scherpgesteld (zonder naverscherping), dus een 100%-weergave:


Canon-beelden. De foto's worden steeds tweemaal getoond op 1024 pixels breed. De eerste weergave is het totale beeld, verkleind naar 1024 pixels breed (1x naverscherpt op 2048 pixels breed). De tweede weergave is een crop van het deel van de foto waarop ik heb scherpgesteld (zonder naverscherping), dus een 100%-weergave:

 

Sony-filmpje:

Conclusie
Mijn einddoel is een setje dat handzaam is. Dus lichter dan mijn huidige Canon-combinatie. In dat opzicht voldoet het Sony-setje. Verder wil ik er kwalitatief niet op achteruit gaan. Ga ik er op achteruit? Als ik eerlijk ben kan ik alleen maar concluderen dat de beelden bij de roodmus vergelijkbaar en gelijkwaardig zijn.

De body is een monster! Wat een kwaliteit! En wat is de autofocus snel! De kwaliteit van de lens is minder omdat het geen prime-lens is en omdat je fotografeert bij minimaal f9. In de praktijk valt dit kwaliteitsverschil in het niet. 

De aanschaf van een Sony 400mm f 2.8 is ook een optie. Een nadeel van deze keuze is dat ik effectief 100mm inlever en de lens is maar ongeveer 300 gram lichter dan mijn huidige Canon-lens.

Ga ik nu overstappen op Sony? Kijk, overstappen naar spiegelloos zal een keer moeten gebeuren. Doe ik dat nu, verkoop ik al mijn Canon-spul en stap ik over naar Sony? Of wacht ik op het moment dat de nieuwe Canon R5 uitkomt en ga ik die eerst testen?

Poeh, best een lastig keuze. Goed om hierover na te denken, omdat elke keuze die ik nu maak consequenties heeft. 

Gastuv, dank voor het mogelijk maken van deze test...