Hutfotografie, maar dan met een eigen tintje

Ben jij er ook zo één die geen eigen fotografiehut heeft en uit gemak wel eens naar een ‘commerciële’ hut gaat? Nee? Ik wel en ik ben er dol op! Wat wil je nog meer, lekker een dagje gezellig met een fotografiemaat bijkletsen en gelijk nog wat leuke foto’s maken. I love it! De keuze is reuze. Er zijn momenteel veel aanbieders. Elke hut biedt zo zijn eigen vogelsoorten...

Een nadeel van die populaire hutten is dat je met foto’s thuiskomt die een ieder ander ook maakt. Dat willen we niet. We willen onderscheidend zijn, of een eigen tintje aan je foto’s geven. Ja toch! Foto’s van drinkende kruisbekken op steeds datzelfde vijverrandje geloof ik nu wel. En vaak staan bij fotografiehutten, met alle goede bedoelingen, niet al te mooie stronken of takjes die je vervolgens tig keer op social media voorbij ziet komen.

Grote bonte specht 16 R9A5215
Grote bonte specht op de vijverrand waar iedereen hem fotografeert... 

Hoe maak je foto’s met een eigen tintje in zo’n ‘gestandaardiseerde’ omgeving? Simpel, dat eigen tintje gewoon zelf van huis meenemen! Een manier is om een avond voor vertrek in je tuin (of bij de buren!) wat mooie takjes te snoeien en die vervolgens mee te nemen. Dat lijkt gemakkelijker gezegd dan gedaan, want hoe positioneer je nu zo’n takje? Hoe ik dat doe, zal ik uitleggen.

Meestal neem ik een extra statief mee. Dat statief gaat niet mee de hut in, maar zet ik juist vóór de hut. Over het uiteinde, waarmee je normaalgesproken het statief bedient, schuif ik een PVC-buis (zie foto’s). In die PVC-buis kun je dan een mooi takje plaatsen. Het statief zet je op de juiste hoogte en daar waar je een fraaie achtergrond hebt. Door onder het statief een bakje met voer te plaatsen, duurt het niet lang voor het door jou zo gewenste vogeltje op jouw takje gaat zitten. Ook kun je aan de achterkant van het takje wat vet smeren. Dat werkt als een magneet op bijvoorbeeld mezen! Niet verder vertellen he ;-)

 R9A5248      R9A5247
Uitsparing, zodat de buis niet meer kan draaien

 Z9A7431

Nog even terug naar die PVC-buis. Een probleem kan zijn dat het takje met pvc-buis met het zwaarste punt naar beneden gaat hangen. Dat willen we niet. We willen de mooiste kant van het takje naar ons toe gericht hebben, het liefst zo natuurlijk mogelijk. Om dit te realiseren heb ik in de buis aan één uiteinde een uitsparing gezaagd (zie foto). Dat heb ik gedaan, zodat ik de buis tot aan het einde over de ‘handbediening’ van het statief kan schuiven en de buis niet meer kan gaan draaien. Daarnaast heb ik in de PVC-buis wat gaatjes geboord. In die gaatjes kan ik schroeven draaien, zodat mijn takje goed op zijn plaats blijft zitten. Handig toch? Veel succes…


Enkele voorbeelden:

Koolmees 17 R9A8520
Kunst of kitsch? Kitsch wat mij betreft ;-)

 Z9A7460
Making off…

Kuifmees 17 R9A9512

Kruisbek 16 R9A5105
De tak is in verhouding tot de kruisbek net iets te dik…

Kruisbek 13 R9A9526 DPP
Een kruisbek op een cultivar dennentak. Net echt...

 R9A9342Ik zei nog: ga nou niet daar zitten!

Appelvink 14 R9A8618 DPP
Appelvink. Het voerbakje staat net onder de foto…