De ijsgors van Paul

Mijn broer Henk en ik werden in 1986 lid van de KNNV Rotterdam Noord. Wij waren toen 12 en 13 jaar oud en onze ouders vonden ons te jong voor de clubavonden in het Nivon-gebouw...

Toch kregen we toestemming als we maar klokslag half elf thuis zouden zijn. De vogelafdeling werd gerund door Paul Schrijvershof. Het waren fantastische en leerzame avonden, onder andere met Martin Budding en Jeroen van Vianen.

Paul was toen al een gerenommeerde vogelaar en wij leerden enorm veel over vogels van hem. Hij had de eerste ringsnavelmeeuw van Nederland op zijn naam staan en wij als ukkies keken letterlijk tegen hem op. Hij nam ons mee naar de Maasvlakte en liet ons strandleeuweriken en morinellen zien. Tijdens de clubavonden op de bovenste verdieping van het Nivon-gebouw nam Paul geregeld een nummer van Dutch Birding mee en zo werden wij al op vroege leeftijd lid van Dutch Birding. Dutch Birding had toen geen goede naam. Het waren de gasten die verstoorden, die 'in linie' door het veld banjerden. Daar wilde je niet bij horen. Wij wel!

Het is 34 jaar later en ik kom op mijn vrije vrijdag net uit de sportschool gewandeld. Via de MaVla-app meldt diezelfde Paul een tamme ijsgors ter plaatse. Bij het lezen van de melding denk ik dan toch even terug aan de avonden in het Nivon-gebouw in de Dirk Smitsstraat. Ik kijk al lang niet meer tegen Paul op. Letterlijk dan hé, in lengte heb ik hem ingehaald, figuurlijk natuurlijk nog altijd. Dat zal nooit overgaan. Hij is immers degene die het vogelvuurtje in ons pubers een flinke boost heeft gegeven.

Maar goed, 45 minuten na de melding sta ik buiten(stuif)dijks allenig op de aangegeven locatie. Geen ijsgors. Ik loop de dijk af en tref geen gors. De andere kant op lopend vind ik de gors terug die zich ook nog eens fantastisch laat fotograferen. Na 38 minuten zie ik de noorderling zich 'drukken' en blijkt er een torenvalk boven ons te hangen. Minutenlang blijft hij doodstil in deze houding liggen. Als de rover vertrekt, vliegt ook de ijsgors de Maasvlakte op. Voor mij een goed moment om huiswaarts te gaan.

Thanks Paul...

IJsgors 20 T4A7790 Maasvlakte     IJsgors 20 T4A8138 Maasvlakte

IJsgors 20 T4A8165 Maasvlakte

IJsgors 20 T4A8277 Maasvlakte     IJsgors 20 T4A8283 Maasvlakte

IJsgors 20 T4A8360 Maasvlakte

IJsgors 20 T4A8463 Maasvlakte

Kauw 20 T4A8730 Maasvlakte     Torenvalk 20 T4A8681 Maasvlakte