Rotsmus Valencia

Slechts eenmaal zag ik een rotsmus. Met een witte Fiat Panda waren we onderweg naar Riglos in de Spaanse Pyreneeën voor lammergieren. In het laatste dorpje voor Riglos zat een rotsmus boven de weg op een tak mooi te zijn. We zagen hem in het voorbijgaan. Zelfs zijn gele keeltje was zichtbaar meen ik me te herinneren...

1990 QT17cMijn vader keerde zijn Fiat, maar de vogel was gevlogen. Twee Spaanse omaatjes zaten ons voor hun huis op een bankje uit te lachen en keken ons hoofdschuddend na. Rare jongens die Hollanders.

We hebben het over mei 1990, ik moest nog zestien worden. Ruim eenendertig jaar later is het wel weer eens tijd voor een volgende rotsmus. En voor een puike foto van een Rock Sparrow. Ja toch.


Rotsmus 21 I2A9438

Van Zestienhoven vlieg ik naar Valencia. Yanina Maggiotto van Visit Natura haalt me op van het vliegveld. Ze gaat mij de komende dagen (31 oktober t/m 5 november 2021) helpen om vanuit haar hutten mijn wenssoort te fotograferen. Mijn 500mm f4 blijft thuis en ik ga het doen met mijn 100-500mm-lens. 

Na mijn koffer te hebben achtergelaten bij het hotel rijden we door naar de Losa Hide. Het regent en het waait pittig, als dat maar goed komt! Jawel hoor! De wolken trekken weg en zeven rotsmussen komen geregeld buurten. Ze zijn in hun verse winterkleed. Joepie! Soms is het gele keeltje te zien. Een blauwe rotslijster en een grijze gors maken het feest compleet. Ook de volgende dag spendeer ik aan de rotsmussen in deze hut. Dan ben ik er klaar mee.

Rotsmus 21 I2A0399 2     Rotsmus 21 I2A0975

Rotsmus 21 I2A1433 2     Blauwe rotslijster 21 I2A2808 2

Rotsmus 21 I2A2650

Vervolgens een dag in de La Cantera Hide, met onder andere torenvalk, zwarte roodstaart, hop, Iberische groene specht en Iberische klapekster. Dolletjes toch!

Spanje 21 T4A0075

Iberische klapekster 21 I2A3296 2

Iberische klapekster 21 I2A3375 2     Iberische groene specht 21 I2A3397 2

De dag daarop zit ik in El Caseto Hide. Dit zijn twee hutten tegenover elkaar met een drinkbak er tussen. Kies de hut waar je wilt zitten, afhankelijk van het licht. Kuifmees, zwarte roodstaart, zanglijster, zwartkop, cirlgors, Euro kanarie, etc. zijn hier goed te fotograferen.

Spanje 21 I2A3441     Spanje 21 I2A3454

Zwarte roodstaart 21 T4A0164 2

Zwartkop 21 T4A0221     Zwartkop 21 T4A0386

Kuifmees 21 T4A1114

Yani is een fantastische gids. Kundig, gepassioneerd en ook nog eens een gezellige prater. Weer eens wat anders dan dat slappe gepraat van mannen. Sterke verhalen, haantjesgedrag, schijtlollig: het komt me mijn neus uit. Dan is een week op pad met een charmante dame een verademing.

De volgende dag gaan we naar La Yesa Hide met als doel beflijsters te fotograferen. Gisteren heb ik een spier in mijn rug verrekt, daar heb ik vandaag nog knap last van. Het is hier flink kouder omdat we wat hoger zitten (1200 meter). Het water van de vijver is bevroren.

Met wat beflijsters, grote lijsters, kruisbekken en een grijze gors kom ik prima de dag door. Een twintig meter verder landt een groep citroensijzen, maar echt dichtbij de hut komen ze niet. 

Spanje 21 I2A3459 2     Beflijster 21 T4A2040 2

Kruisbek 21 T4A2227 2     Grijze gors 21 T4A2723

De volgende dag doen we dezelfde hut aan en qua vogels hetzelfde liedje, met één niet onbelangrijk verschilletje. Zeven citroensijzen laten zich fantastisch van dichtbij fotograferen! Caramba! ‘s Avonds vlieg ik naar huis. Met het vliegtuig, dat begrijp je.

Citroensijs 21 T4A2567

Citroensijs 21 T4A2559     Citroensijs 21 T4A2631

Wil jij ook in een paar dagen tijd de meest fantastische vogels fotograferen? Ik kan Yani en haar hutten van harte aanbevelen. Ook voor roofvogels heeft ze hutten. Ik noem havikarend, maar er is meer. Zie https://www.visitnatura.com/

Waargenomen vogelsoorten:
Ekster
Roodborst
Grijze gors
Koolmees
Turkse tortel
Geelpootmeeuw
Zwartkop
Vink
Rotsmus
Zanglijster
Europese kanarie
Kleine zwartkop
Tjiftjaf
Blauwe rotslijster
Putter
Zwarte roodstaart
Huismus
Havik
Zwarte spreeuw
Wilde eend
Iberische groene specht
Torenvalk
Sijs
Iberische klapekster
Steenuil
Kuifleeuwerik
Waterhoen
Grote gele kwikstaart
Kruisbek
Kuifmees
Cirlgors
Boomleeuwerik
Groenling
Staartmees
Zwarte kraai
Vlaamse gaai
Citroensijs
Kruisbek
Grote lijster
Grote bonte specht
Beflijster
Zwarte tapuit
Monniksparkiet