Helgoland en de nachtburgemeester van Tiengemeten

Het is eind oktober 2022. Samen met Martin van der Schalk bezoek ik Helgoland. Het doel is uitwaaien. Even de boel de boel laten. En natuurlijk trekvogels fotograferen. Je bent er dan toch. Martin is vaker op dit Duitse eiland geweest en regelt een overnachtingsplaats en de boottocht...

Zondag 23 oktober
Op de heenweg rijden we langs Bunne, diep in Drenthe. Er verblijft een geelbrauwgors. Daar rijden we graag voor om. Onderweg naar Cuxhaven treffen we in Duitsland behoorlijk wat reeën. We zien een zwarte ree. Twee zelfs! We overnachten vanavond in Cuxhaven.

Geelbrauwgors 22 T4A0242 Bunne     Geelbrauwgors 22 T4A0095 Bunne

Maandag 24 oktober
Duitsland 22 T4A0445 Helgoland


Om 10.15u nemen we de boot naar Helgoland, waar we na twee en een half uur varen aankomen. Dan is het nog wel een stukje lopen naar ons hotel met een te zware koffer. Ik til dat kreng een enorme trap op, om bovenaan te ontdekken dat er een lift is. Heb ik weer. Pinnen is hier geen gemeengoed en met Engels kom je er niet. Vraag je iets in het Engels, dan kijken ze je aan of je van Mars komt. Was sagst du? Dat ik koffie wil! Gelukkig spreekt Martin een aardig woordje Germaans. We doen vandaag rustig aan, wandelen een rondje zonder camera, lopen Nils van Duivendijk tegen het lijf en zien een Siberische tjiftjaf. Oh ja, we nemen nog een kijkje bij het grote Helgoland(vang)net. Legendarisch!

In het jaar 1989 verbleef mijn oudste broer Henk een tijdje op Helgoland. Zestien was hij.

Dinsdag 25 oktober
Duitsland 22 T4A0990 Helgoland


Na het ontbijt gaan we naar het noordstrand en fotograferen daar zeven strandleeuweriken. Onderweg zien we een koppeltje goudvinken. Dat fotograferen van die strandleeuweriken gaat nog niet naar tevredenheid, maar is wel een leuke start. Daarna wandelen we naar Lange Anna. Dat is een bekende rotsformatie met broedende zeevogels. In het broedseizoen dan he, nu niet. Op ‘de grote trappen’ fotograferen we goudhaantjes en horen een barmsijs overvliegen. We sluiten de dag af met een ordinaire schnitzel.

Mijn broer heeft aan deze trip weinig actieve herinneringen. Wat ik zelf nog weet is dat hij slechts eenmaal naar huis belde.

Woensdag 26 oktober
Kleine barmsijs 22 T4A2193 Duitsland Helgoland


We starten op het noordstrand met twee strandleeuweriken en een geinige koperwiek. Daarna fotograferen we een kleine barmsijs bij ‘de composthoop’. Later vinden we een bokje op diezelfde plek. Wat gaaf! Daar hoop je op als je naar Helgoland gaat. Een lokale vogelaar tipt me een goede locatie voor barmsijzen. Ik tref er inderdaad een lesser redpoll, maar deze is weinig coöperatief.

De verbinding was slecht en krakkemikkig. Hij had het over een waargenomen Jan van Gent, een zeekoet, een mogelijke geelpootmeeuw en een visarend. Voor ons beginnende vogelaars waren dat harde soorten.

Strandleeuwerik 22 T4A1381 Duitsland Helgoland     Bokje 22 T4A2035 Duitsland Helgoland

Bokje 22 T4A2060 Duitsland Helgoland
Spot de bok!

Donderdag 27 oktober
Vale gierzwaluw 22 T4A3765 Duitsland Helgoland


Ons bokje zit er nog en daar starten we de dag mee. Op het noordstrand vergrijpen we ons aan een zeehond. Fotografisch dan hé. De meeste vogels zijn hier bovengemiddeld tam. Dat komt omdat ze vermoeid zijn van het vliegen over zee en blij zijn dat ze even kunnen uitrusten. Wij vogelfotografen maken daar dankbaar gebruik van. ‘s Middags doen we wederom bokje. Nu foerageert hij. Pompend. Dolletjes! Als op de Helgoland-groepsapp een vale gierzwaluw wordt gemeld vragen we ons af waar de locatie is. We vermoeden dat het precies daar is waar we op dat moment zijn. Even naar boven kijken. Verdraaid, daar vliegt hij! Bingo! Een hybride zwarte kraai x bonte kraai gaat pardoes op de foto.

Wat ik zelf nog van dit telefoongesprek weet terug te halen is dat hij vertelde dat het eilandgevoel hem goed beviel.

Vale gierzwaluw 22 T4A3765 Duitsland Helgoland    
Zwarte kraai 22 T4A2919 Duitsland Helgoland

Vrijdag 28 oktober
Vandaag is een rustige dag, met niet al te veel vogels. Wel drie ijsgorzen, wederom een bokje en een klapekster. Hasta la basta!

Toen dachten we hem niet helemaal goed te hebben verstaan, maar niets bleek minder waar. Het gevoel van wonen op een eiland bleef bij hem knagen.

Zaterdag 29 oktober
De dag start mistig, dus doen we het rustig aan. Why not. Ik fotografeer goudhaantjes en ‘s middags fotograferen we paarse strandlopers. That’s it for today.

Na veel omzwervingen en diverse eilanden geprobeerd te hebben, heeft hij uiteindelijk zijn draai gevonden op het eiland Tiengemeten.

Zondag 30 oktober
Sneeuwgors 22 I2A9033 Duitsland Helgoland


Vandaag gaan we naar Düne, dat is het ‘zustereiland’ van Helgoland. Het is zeven minuten varen vanaf Helgoland. We zien grijze en gewone zeehonden, fotograferen een sneeuwgors en wat steltlopers. Weer terug op Helgoland fotograferen we wederom een bokje. De dag sluiten we af met een Humes bladkoning.

Wat hij daar precies doet weet niemand. Het laat zich het best omschrijven als een soort nachtburgemeester. Bij nacht en ontij waakt hij over het eiland...

Zeehond 22 T4A2816 Duitsland Helgoland     Grijze zeehond 22 I2A8471 Duitsland Helgoland

Maandag 31 oktober
Humes bladkoning en bokje.

Bokje 22 I2A9971 Duitsland Helgoland

Dinsdag 1 november
Pestvogel en bokje. Leuk weetje over het bokje. Sta je op vijftig meter, dan ‘drukt’ hij zich. Zit of lig je op vijf meter, dan gaat hij al snel foerageren.

Om 16.15u varen we weer naar het vasteland. Zo komt een mooie trip tot een eind. Geen echte zeldzaamheden, maar wel waardevolle fotokansen voor goede soorten zoals bokje en kleine barmsijs.

Bokje 22 I2A0151 Duitsland Helgoland

Bokje 22 I2A0251 Duitsland Helgoland

Bokje 22 I2A0511 Duitsland Helgoland

Bokje 22 I2A0561 Duitsland Helgoland